Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος του Ιβάν του Τρομερού στη Ρωσία

Από Βικινέα

15 Οκτωβρίου 2016

Στην πόλη Οριόλ της Ρωσίας (350 χιλιόμετρα νοτίου της Μόσχας) πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος του Τσάρου Ιβάν Δ' της Ρωσίας, ο οποίος είναι γνωστός στην Ιστορία με το προσωνύμιο «Τρομερός».

Κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ο Κυβερνήτης του Οριόλ, Βαντίμ Ποτόμσκι, παρομοίωσε τον Τσάρο Ιβάν Δ' με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα σπουδαίο και πανίσχυρο άνδρα που ανάγκασε τον υπόλοιπο κόσμο να σέβεται και να υποκύπτει στην Ρωσία». Το άγαλμα παρουσιάζει τον Ιβάν έφιππο με ένα σπαθί και ένα σταυρό.

Ωστόσο, τα αποκαλυπτήρια δεν βρήκαν σύμφωνους αρκετούς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προσπάθησαν να αναβάλουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, καθώς θεωρούν πως δεν πρέπει «να υπάρχει μνημείο ενός τυράννου στην πόλη μας». Ο Τσάρος Ιβάν Δ' βασίλευσε την περίοδο 1547-1584 και κατηγορήθηκε απ' αρκετούς ιστορικούς για μια σειρά από θηριωδίες καθώς και για τον θάνατο του γιου του, Ιβάν.

«Ο Τσάρος Ιβάν Βασίλγεβιτς, ο οποίος έμεινε γνωστός ως Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός, είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ρωσικής ιστορίας. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της Ρωσίας», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίσκι.
Πηγές