Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απεβίωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη

Από Βικινέα

21 Φεβρουαρίου 2017

Χθες έγινε γνωστό πως ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, απεβίωσε αιφνιδίως, ενώ εργαζόταν στην Πρεσβεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συγκλονισμένη η διπλωματική κοινότητα, με την Κυβέρνηση της Ρωσίας να εκφράζει τα βαθιά της συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Παρ' ολ' αυτά, δεν είναι ακόμα γνωστή η αιτία του θανάτου, με την Κυβέρνηση της Ρωσίας να αποφεύγει τις αναφορές για την αιτία του θανάτου.

Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν δύο πηγές που αναφέρουν την αιτία θανάτου του Βιτάλι Τσούρκιν. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την ιδιότητα του ανώνυμου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ανέφερε πως ο Βιτάλι Τσούρκιν υπέστη καρδιακή προσβολή. Παράλληλα, ένα στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιβολής Νόμου, ο οποίος επίσης μίλησε ανώνυμα στα μέσα μαζικά ενημέρωσης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ύποπτα στοιχεία στον θάνατο του διπλωμάτη. Δημοσίευμα της «New York Post» αναφέρει πως ο Τσούρκιν ένιωσε ενοχλήσεις στην καρδία καθώς εργαζόταν στη ρωσική πρεσβεία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μανχάταν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλληπητήρια του για την απώλεια του Βιτάλι Τσούρκιν, με τον Πιότρ Ιλιούσεφ, Αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως «ο Βιτάλι Τσούρκιν ήταν άνθρωπος που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Ρωσίας και βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στις πιο καίριες θέσεις». Παράλληλα, ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε πως «[ο Βιτάλι Τσούρκιν] ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους διπλωμάτες που έχω γνωρίσει», ενώ τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στα πλαίσια της Ανεπίσημης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνή. Τέλος, πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέφρασαν τα συλληπητήρια τους, τονίζοντας τον γενναιόδωρο χαρακτήρα του Τσούρκιν, παρά τις διαφωνίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Πηγές