Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απεβίωσε ο Αντόν Νόσικ

Από Βικινέα

10 Ιουλίου 2017

Απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή, ο πρωτοπόρος του ρωσικού διαδικτύου και ιδρυτής δημοφιλών ενημερωτικών ιστοσελίδων, Αντόν Νόσικ. Την είδηση επιβεβαίωσε στενός φίλος και συνεργάτης του Νόσικ, Ντεμιάν Κουντριάφτσοφ, σ' ανάρτηση του στο Facebook. «Ναι, είναι αλήθεια. Ο Αντόν Νόσικ πέθανε στη Μόσχα την περασμένη νύχτα [8 Ιουλίου]». Ο Νόσικ είχε δύο υπηκοότητες, τη ρωσική και την ισραηλινή, καθώς έζησε στο Ισραήλ την περίοδο 1990-1997.

Ο Νόσικ ήταν συνιδρυτής και εκδότης των μεγαλύτερων διαδικτυακών εφημερίδων της Ρωσίας. Το 1999 είχε ιδρύσει την ιστοσελίδα «Gazeta.ru», μια από τις πρώτες διαδικτυακές εφημερίδες. Αργότερα, ίδρυσε τις ιστοσελίδες «Lenta.ru» και «Newsru.com», στις οποίες συμμετείχε με την διπλή ειδικότητα του δημοσιογράφου και του επιχειρηματία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει από την έντονη δράση στα ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν μια πιο μετριασμένη αντιπολίτευση στο Κρεμλίνο. Παρ' ολ' αυτά, συμμετείχε ως σχολιαστής των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2014, είχε προειδοποίησε πως η Ρωσία θα μετατραπεί σε Βόρεια Κορέα αν η Κυβέρνηση συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Δύο χρόνια αργότερα, είχε αναγκαστεί να πληρώσει ένα βαρύ πρόστιμο καθώς είχε ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να σβήσει τη Συρία από τον χάρτη.

Η ρωσική κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από τον θάνατο του Νόσικ. Η εφημερίδα «Vedomosti» τον αναφέρει ως «ένα από τους πρωτοπόρους του ρωσικού διαδικτύου». Η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Νόσικ. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως ο Νόσικ ήταν «ένας επαγγελματίας και πρωτοπόρος του ρωσικού διαδικτύου και είναι μεγάλη θλίψη για μας ο χαμός του». Από την άλλη πλευρά, ο Αλεξέι Ναβάλνι, κυριότερος αντίπαλος της Κυβέρνησης, δήλωσε πως ο «ο Νόσικ είχε ασκήσει μεγάλη επιρροή σ' αυτόν στις απόψεις και στις δραστηριότητες του που είχαν σχέση με το διαδίκτυο και τη δημοσιογραφία».
Πηγές