Ανταλλαγή κρατούμενων στη Συρία

Από Βικινέα

10 Ιανουαρίου 2013

Σαρανταοκτώ Ιρανοί που κρατούνταν όμηροι από τους Σύριους αντάρτες από τον Αύγουστο, αφέθηκαν ελεύθεροι και βρίσκονται σε ξενοδοχείο της Δαμασκού, μετά από συμφωνία με τις Συριακές Κυβερνητικές Δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν σε αντάλλαγμα να απελευθερώσουν 2000 αντικαθεστωτικούς κρατούμενους.

Η ανταλλαγή κρατουμένων που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ είναι σε εξέλιξη σε διάφορες συριακές πόλεις μεταξύ των οποίων η Δαμασκός, η Λατάκια, η Χομς, το Χαλέπι και το Ιντλίμπ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων στη Συρία από τότε που ξέσπασε η εμφύλια διαμάχη.

Η τουρκική οργάνωση «Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας» επιβλέπει την διαδικασία, ενώ πραγματοποιούσε εδώ και μήνες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο Χουσεϊν Ορούτς, εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε ότι «μεταξύ των 2.130 κρατούμενων είναι τέσσερις Τούρκοι υπήκοοι και ένας Παλαιστίνιος». Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν από τις Συριακές Δυνάμεις είναι και 70 γυναίκες».Πηγές