Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντίθετη η Ρωσία με την στρατωτική ανάμειξη της Δύσης στη Συρία

Από Βικινέα

19 Ιανουαρίου 2012

Η Ρωσία δήλωσε αποφασισμένη να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της Δύσης για στρατιωτική ανάμειξη σε βάρος της Συρίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε σχέδια για την αποστολή ξένων δυνάμεων στη Συρία δεν πρόκειται να εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο. Η Ρωσική Κυβέρνηση συνεχίζει να πουλά προϊόντα στη Συρία χωρίς να παραβιάζει διεθνείς κανόνες. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση υποσκάπτουν τις συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία».

Την Τετάρτη και ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Πήτερ Βίττιγκ, επέκρινε δριμύτατα την συνεχιζόμενη βία στη Συρία και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφάλειας να λάβει αποφασιστικά μέτρα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Συρίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «το Λονδίνο θα ηγηθεί προσπαθειών για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυξάνονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν και η υποστηριζόμενη από το Ιράν εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολλά, χορηγούν υλική βοήθεια στην Κυβέρνηση της Συρίας». Το Ιράν και η Χεζμπολλά διαψεύδουν τον εν λόγω ισχυρισμό.Πηγές