Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έτοιμη η Ρωσία να δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Από Βικινέα

17 Δεκεμβρίου 2011

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να συνεισφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης». Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έκανε την παραπάνω δήλωση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ρωσίας που πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «τα δέκα δισεκατομμύρια είναι το ελάχιστο ποσό που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία. Η προσφορά ανακοινώθηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν να καταβάλουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο διάσωσης του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι το «41% των αποθεματικών της Ρωσίας είναι επενδυμένο σε ευρώ και για αυτό η Μόσχα ενδιαφέρεται να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ισχυρή οικονομία και πολιτική δύναμη».

Στη Σύνοδο της Πέμπτης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες έχουν επικριθεί έντονα.

Σε συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο, ο Βαν Ρομπέι άσκησε κριτική στην εκλογική διαδικασία, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν, αλλά είναι ικανοποιημένος από την υπόσχεση της Ρωσίας να υπάρξουν παρατηρητές στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».Πηγές