Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έντονες επικρίσεις της Ρωσικής Βουλής κατά του μητρώου των ΗΠΑ

Από Βικινέα

23 Οκτωβρίου 2012

Η Ρωσική Δούμα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικρίνοντας παράλληλα την αποτυχία της Ουάσιγκτον να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο και να αντιμετωπίσει σωρεία καταγγελλόμενων προβλημάτων της αμερικανικής κοινωνίας.

Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας, αναφέρεται σε ρατσισμό, κοινωνικές ανισότητες, βία στις φυλακές, εκλογικές ατασθαλίες και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Επίσης, οι Ρώσοι βουλευτές κατηγόρησαν την Κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «συλλαμβάνει και δικάζει Ρώσους πολίτες», ενώ σημείωσαν ότι «η Ουάσιγκτον δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί ως ο διαμεσολαβητής του πλανήτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα οι βουλευτές πρότειναν «την δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο θα διασφαλίζει ότι το μητρώο των ΗΠΑ είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο».

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει επικριθεί ευρέως για προσπάθειες εξουδετέρωσης της Αντιπολίτευσης και θέσπισης νόμων που περιορίζουν την ελευθερία.

Επίσης, η εν λόγω συζήτηση στην Ρωσική Δούμα συμπίπτει με διαβουλεύσεις στο Αμερικανικό Κογκρέσο επί νομοθεσίας που θα επιβάλει περιορισμούς σε θέματα βίζας και τραπεζικών συναλλαγών Ρώσων αξιωματούχων που ενέχονται σε υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Πηγές