Συζήτηση χρήστη:FocalPoint

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καλωσόρισες στα Βικινέα (δεν έχουμε ακόμα πρότυπο καλωσορίσματος). Το άρθρο που δημιούργησες είναι σχετικά μικρό καθώς εδώ απαιτείται άρθρο 2-3 παραγράφων (100 λέξεις η κάθε μια). Μπορείς να γράψεις και άλλα; Μαχητής της Φωτιάς Όγκνι Κάι 18:37, 15 Απριλίου 2011 (EEST)

Απάντησα στο καφενείο. Καλή συνέχεια. --FocalPoint 18:48, 15 Απριλίου 2011 (EEST)

(για τη Κύρια Σελίδα θα δοκιμάσω) Όσο για το άρθρο, γράφω κάτι άλλο τώρα, θα του ρίξω μια ματιά και θα το αναπτύξω σε μισή ωρίτσα. Μαχητής της Φωτιάς Όγκνι Κάι 18:51, 15 Απριλίου 2011 (EEST)

Τελείωσα. Επίσης έκανα ότι ζήτησες. Ο σύνδεσμος για το Καφενείο βρίσκεται στην αριστερή μπάρα, στην επικεφαλίδα Βικινέα. Έφυγε επίσης και η σήμανση για δοκιμαστικό. Καλές συνεισφορές. Μαχητής της Φωτιάς Όγκνι Κάι 19:53, 15 Απριλίου 2011 (EEST)

10 χρόνια[επεξεργασία]

Επειδή το άρθρο αυτό είναι πρωτότυπη έρευνα θα πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα που έχω βάλει στη σελίδα συζήτησης. Δες εδώ πως είχα κάνει ένα παλιότερο άρθρο. --Γλαύκος ρίχτο 15:58, 1 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Πρωτότυπη έρευνα; Μάλλον όχι. Θα βάλω πηγές. --FocalPoint (συζήτηση) 18:53, 2 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Έβαλα εγώ ...Δεν υπάρχει θέμα. Απλά δεν είχα βρει χθες. --Γλαύκος ρίχτο 18:55, 2 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Αν χρειάζεται και άλλες, αντέγραψες όσες σου αρέσουν από το w:Βικιπαίδεια συζήτηση:10 χρόνια/Δελτίο τύπου. --FocalPoint (συζήτηση) 18:58, 2 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια της Βικιπαίδειας στο Πολύκαστρο Κιλκίς[επεξεργασία]

Το τελευταίο άρθρο για την εκδήλωση στον νόμο Κιλκίς διαγράφθηκε, καθώς δεν είναι επίκαιρο (το συμβάν έλαβε χώρα πριν μια εβδομάδα, ενώ η πολιτική αναφέρεται σε γεγονότα που διεξήχθησαν το μέγιστο πριν 3 μέρες), ενώ επίσης αποτελεί αντιγραφή (η ιστοσελίδα έχει κάτω: Copyright 2012 Κιλκίς24). Καλές Γιορτές! Μαχητής της Φωτιάς Όγκνι Κάι 10:37, 23 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Το γεγονός αναφέρθηκε στον τύπο τώρα. Είναι φρεσκότατο όσον αφορά τουλάχιστο την αναφορά του (αλλιώς θα κάναμε πρωτότυπη έρευνα και δεν υπήρχε λόγος). Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στη Βικιπαίδεια, γιατί έχει γραφτεί στη Βικιπαίδεια και έχει διανεμηθεί ως Δελτίο τύπου. Άρα δεν ανήκουν σε εκείνη την ιστοσελίδα που αναφέρεις. Προτείνω επαναφορά του, καθώς έχει δημοσιευτεί και σε άλλη εφημερίδα. --FocalPoint (συζήτηση) 09:27, 25 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Αναφέρεται δε και στο Google News

 • 1 αποτέλεσμα (0,21 δευτερόλεπτα)
 • Αποτελέσματα αναζήτησης
 • Εκδήλωση στο Πολύκαστρο Κιλκίς για τα 10 χρόνια της Βικιπαίδειας ...
 • Kilkis Today-22 Δεκ 2012
 • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια της Βικιπαίδειας στην ελληνική γλώσσα, η Ελληνική κοινότητα των εθελοντών με τη συνδρομή του ...

Χρόνια Πολλά. --FocalPoint (συζήτηση) 09:34, 25 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Σχετικά με την πολιτική αναφέρω τα εξής:
 1. Είναι οριακά μια εβδομάδα από το γεγονός. Στις 15 ήταν η εκδήλωση και στις 22 γράφτηκε το άρθρο. Αν μετράμε και την 15η τότε σίγουρα δεν μπορεί να γραφτεί εδώ.
 2. Είναι δελτίο τύπου. Σύμφωνα με το Βικινέα:Οδηγός περιεχομένου τα δελτία τύπου καλό είναι να μην μπαίνουν εδώ. Θα μπορούσε αν είχε γραφτεί ως είδηση
 3. Περιεχόμενο από τη Βικιπαίδεια απαγορεύεται να μπαίνει αυτούσιο στα Βικινέα. Η συζήτηση αυτή είχε γίνει και μεταξύ μας και σε είχα παραπέψει εδώ. Το αντίστροφο επιτρέπεται, καθώς η άδεια των Βικινέων είναι СС-BY ενώ στη Βικιπαίδεια СС-BY-SA
 4. Η λύση θα ήταν να γραφτεί ένα άλλο κείμενο ως είδηση, αναφερόμενο καθαρά το γεγονός. Έστω ως πρωτότυπη έρευνα.

Χρόνια Πολλά.--Γλαύκος ρίχτο 14:02, 25 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

 • Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα: Στη Βικιπαίδεια αναγράφεται ως δελτίο τύπου. Δεν είναι λήμμα. Το δελτίο τύπου έχει συγκεκριμένο σκοπό, την αναδημοσίευσή του. Άρα δεν υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων. Δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να παρατραβά κανείς τόσο πολύ την τυπικότητα, γιατί αν θέλεις και τυπικότητα, εύκολα θα είχαμε δηλώσεις των συγγραφέων ότι αποδέχονται την διανομή κατά CC-BY και το γνωρίζεις.
 • Όσον αφορά το χρόνο δημοσίευσης από το γεγονός, σημείωσα ότι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αποφάσισαν να το δημοσιεύσουν. Προσέξτε το λιγάκι αυτό: Άλλο το να έχει κανείς κανονισμούς και οδηγίες και άλλο θέμα η ακαμψία. Καλό είναι να μην εμφανίζεται ως βασιλικότερος του βασιλέως.

Λύσεις πάντα υπάρχουν, αλλά είναι κρίμα να μπλοκάρετε τα Βικινέα με τυπικότητες και ακαμψίες. --FocalPoint (συζήτηση) 18:11, 25 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Το ότι συνεχίζονται οι αναφορές, δεν είναι είδηση..νομίζω ότι αυτό φθάνει..τα άλλα δεν είναι επίκαιρα..όσο για το είναι κρίμα να μπλοκάρετε τα Βικινέα με τυπικότητες και ακαμψίες..αυτή είναι η πολιτική μας και τηρείται ρητά! Μαχητής της Φωτιάς Όγκνι Κάι 10:16, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Ναι, αυτό εννοώ τυπικότητες και ακαμψίες. ΤΟ ότι συνεχίζονται για εμένα είναι είδηση, αλλά δεν πειράζει, και πάλι Χρόνια Πολλά. --FocalPoint (συζήτηση) 10:21, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Δεν είναι ούτε τυπικότητα ούτε ακαμψία. Το τι είναι είδηση για τα Βικινέα ορίζεται στην πολιτική. Δεν είναι τα δελτία τύπου και δεν είναι γεγονότα που έχουν συντελεστεί πάνω από μια εβδομάδα. Το να κάνουμε χαρακτηρισμούς δεν βοηθά. Κι εδώ δεν βλέπουμε κάτι νέο σε σχέση με την κυρία είδηση που είναι η εκδήλωση στο Κιλκίς. Η ίδια η εκδήλωση είναι γεγονός αξιομνημόνευτο και άξιο δημοσίευσης, όχι η ευκαιριακή της αναπαραγωγή σε ιστοσελίδες. Σε 7 μέρες όμως από το γεγονός γράφουμε τι έγινε εκεί. «Σήμερα στο Πολύκαστρο του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 10 χρόνια κλπ ...Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Άσαφ κλπ ...». Βάζεις και το βιντεάκι του Άσαφ μέσα και όλα τα σχετικά. Και το κάνεις εντός της προθεσμίας των 7 ημερών. Δεν αντιγράφεις όμως το δελτίο τύπου ...Δεν έχει νόημα. --Γλαύκος ρίχτο 12:26, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)
 • Στην πιστή τήρηση, δεν έχω αντίρρηση, αν είναι αυστηρά διατυπωμένο και ακρογωνιαίος λίθος του οικοδομήματος, βεβαίως, επιβάλλεται περίσσια αυστηρότητα. Γνώμη μου είναι ότι με πηγές των δυο-τριών τελευταίων ημερών και οριακά μια εβδομάδα από το γεγονός, δεν υπάρχει κατάλυση της πολιτικής.
 • Το τι είναι τυπικότητα και ακαμψία κατά την άποψή μου, θα μου επιτρέπεις να το κρίνω εγώ. Κατά την άποψή σου δεν είναι, ωραία. Δική σου άποψη. Έχω τη δική μου και θα την εκφράζω.
 • Αν ονομάζεις «ευκαιριακή αναπαραγωγή σε ιστοσελίδες», τις ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες που έχουν αποκλειστικό ρόλο την ειδησεογραφία, και πάλι, δικαίωμά σου. Και δικαίωμά μου να διαφωνώ εντονότατα.

--FocalPoint (συζήτηση) 14:24, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Καλώς. Προφανώς και διαφωνείς. Δεν σου επέβαλλε κανένας να συμφωνήσεις, ούτε να μην εκφράσεις την άποψή σου. Άλλωστε αυτό κάνεις εδώ και ώρα. --Γλαύκος ρίχτο 15:58, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Για να δούμε λοιπόν μια είδηση που φιλοξενεί η πρώτη σελίδα: Τραγωδία σε αμερικανικό σχολείο, φρεσκότατη, από τις 14 του μήνα, σήμερα 26. Διατηρώ λοιπόν τις επιφυλάξεις μου σε όλες αυτές τις διαδικασίες και στον τρόπο εφαρμογής της πολιτικής. --FocalPoint (συζήτηση) 16:03, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Και το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ρωσίας 2012-2013: 19η αγωνιστική, ακόμη πιο φρέσκο, από τις 13 του μήνα. Για γεγονότα από τις 7, 9 και 10/12. «Τα γεγονότα δεν παύουν να είναι γεγονότα, αλλά οι ειδήσεις σίγουρα σταματούν να είναι ειδήσεις», με επιλεκτική εφαρμογή. --FocalPoint (συζήτηση) 16:07, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Η Τραγωδία σε αμερικανικό σχολείο γράφτηκε στις 15 του μήνα. Άλλο αν έμεινε κρεμασμένο στο Επίκαιρο1. Μπορεί ο κάθε χρήστης να το αλλάξει και να βάλει μια πιο φρέσκια είδηση. Για το άλλο με το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ρωσίας 2012-2013: 19η αγωνιστική όλα είναι γεγονότα μικρότερα των 7 ημερών από τις 13 Δεκέμβρη που γράφτηκε. Που βλέπεις επιλεκτική εφαρμογή; --Γλαύκος ρίχτο 16:23, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Δεν είναι επίκαιρα νέα, αλλά παρέμειναν στην πρώτη σελίδα για πολύ καιρό αν και καταφανώς παλαιότερα. Με την ίδια λογική, αν μια είδηση παραμένει στο πρωτοσέλιδο! 15 ημέρες μετά τη στιγμή που έγινε, μπορεί και μια άλλη, να παραμείνει για την ίδια χρονική περίοδο (όχι από τη στιγμή που γράφτηκε, αλλά από τη στιγμή που έγινε). Έχουμε αντιγράψει τις πολιτικές της αγγλικής, αλλά δεν υπάρχει η δυναμική και συμμετοχή που θα μπορέσει να επιτρέψει σωστή εφαρμογή τους. Εσύ το θεωρείς ορθό να παρουσιάζεται σε πρωτοσέλιδο είδηση των 15 ημερών και να μην γίνεται καν αποδεκτή είδηση των 7-8 ημερών; --FocalPoint (συζήτηση) 19:07, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Χέρια δεν έχουμε αγαπητέ FocalPoint για να τα προφτάσουμε όλα και τα δικά μας έχουν στραβώσει πάνω από τα πληκτρολόγια. Δεν μπορούμε όμως να ξεκινάμε από το ανάποδο...να γράφουμε δηλαδή είδηση που σύμφωνα με την πολιτική δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει να γράφεται.--Γλαύκος ρίχτο 19:27, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Ρώτησα μόνο αν είναι ορθή πρακτική. Που προφανώς δεν είναι. Συνεχίζω το audit της πρώτης σελίδας: Στο τμήμα πρωτότυπης έρευνας φιγουράρουν υπερήφανα στην πρώτη σελίδα άρθρα γραμμένα στις 4 Νοεμβρίου 2012‎ (αυτό είναι «πρόσφατο», του ενάμιση μήνα), στις 7 Απριλίου 2012‎, στις 6 Σεπτεμβρίου 2011‎ και στις 28 Σεπτεμβρίου 2011‎. Ο παπάς της ενορίας μου θα θυμόταν τους διυλίζοντας τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντας. Πρώτα λοιπόν να υπάρχει μια στοιχειώδης σοβαρότητα στα Βικινέα και μετά να γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι αυστηρότητα. Δικαιοσύνη και μέτρο και όχι ακαμψία. Ο έχω ώτα ακούει, ακουέτω (όποιος έχει αυτιά και θέλει να ακούσει, ας ακούσει). Τάδε έφη ΦόκαλΠόιντ. --FocalPoint (συζήτηση) 20:02, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Η κριτική είναι το μόνο εύκολο ...κι αν συνεχίσουμε έτσι το νήμα θα φτάσει μέχρι το πάτωμα. Δεν ξέρω αν επιδιώκεις αυτό. Αν λείπουν άρθρα πρωτότυπης έρευνας είναι γιατί δεν έχουμε τους ρεπόρτερ έξω από την πόρτα μας με τα ρεπορτάζ και τις φρέσκες ειδήσεις παραμάσχαλα. Δεν είμαστε ούτε BBC ούτε CNN. Κι αν υπάρχει αυτό το μη σοβαρό εγχείρημα όπως το λες το οφείλει στους 2-3 χρήστες που το κρατάνε όρθιο εφαρμόζοντας αυτό που έμαθαν. Και στη Βικιπαίδεια υπάρχουν θέματα που δεν είναι ενημερωμένα στην πρώτη σελίδα. Δεν είδα κανένα όμως να βγάζει το μαστίγιο και όποιον πάρει ο Χάρος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. --Γλαύκος ρίχτο 20:25, 26 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Κανένα μαστίγιο. Την αλήθεια είπα, ότι στην πρώτη σελίδα εμφανίζονται άρθρα πανάρχαια ως νέα, ως ειδήσεις. Αναμένω κάποιος να τα βγάλει. Δεν είπα ότι το εγχείρημα δεν είναι σοβαρό. Είπα ότι το εγχείρημα χρειάζεται τη σοβαρότητά μας και το μέτρο, αυτό που ο Αριστοτέλης περιέγραψε. Μέτρο, μεσότητα και όχι αυτό το άκαμπτο μέτρο από λευκόχρυσο που βρίσκεται στο μουσείο μέτρων και σταθμών στο Παρίσι. Όχι να είμαστε φθηνοί στο λάδι και ακριβοί στο ξύδι. Δε θέλω να συνεχίσω, θέλω να δω ότι κάποιος ακούει και δρα. Αν βέβαια συνεχίσω να βλέπω το αρχαίο παρελθόν ως ειδήσεις, θα σταματήσω να ασχολούμαι. Μόνο στα νυν Δικαστήρια και τότε Σχολή Ευελπίδων στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων έσπρωχναν τους τοίχους για να κουνήσουν τα κτίρια οι ταλαίπωροι υποψήφιοι αξιωματικοί. Εγώ δεν είμαι ούτε υποψήφιος αξιωματικός ούτε εκπαιδευτής τους, να κάνω καψόνια στον εαυτό μου. Αν δω κίνηση, έχει καλώς, αν όχι, ας μείνουν οι στρατώνες στη θέση τους. Μέχρι να τους ξεπεράσει ο χρόνος και καταργηθούν για να γίνουν δικαστήρια ή μουσεία ή ότι άλλο φέρει ο χρόνος. --FocalPoint (συζήτηση) 01:15, 27 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

. :) .--FocalPoint (συζήτηση) 22:18, 27 Δεκεμβρίου 2012 (EET)

Κατηγορίες[επεξεργασία]

Τα άρθρα εδώ μπαίνουν και στις κατηγορίες των Ηπείρων προκειμένου να εμφανίζονται στις αντίστοιχες Πύλες. Με τις καλύτερες ευχές για το 2013. --Γλαύκος ρίχτο 18:45, 1 Ιανουαρίου 2013 (EET)

Αααααααα.... ΟΚ --FocalPoint (συζήτηση) 19:25, 1 Ιανουαρίου 2013 (EET)