Τα 10 χρόνια κλείνει η Βικιπαίδεια

Από Βικινέα

1 Δεκεμβρίου 2012

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο Ίδρυμα Wikimedia, σε ένα από τα εγχειρήματά του, ή τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό. Τα Βικινέα είναι ένα εγχείρημα του Ιδρύματος Wikimedia.

Η Βικιπαίδεια έκλεισε 10 χρόνια ζωής

Δέκα χρόνια πριν, την 1η Δεκεμβρίου του 2002, δημιουργήθηκε η Βικιπαίδεια. Λίγους μήνες μετά, γράφτηκαν τα πρώτα λήμματα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, η Βικιπαίδεια κλείνει τα δέκα της χρόνια, με 81.000 λήμματα και έχοντας γίνει μια αξιόλογη πηγή πληροφοριών στην ελληνική γλώσσα. Οι σελίδες της διαβάζονται μηνιαίως από 25 εκατομμύρια φορές[1]. Η Βικιπαίδεια που γράφεται από όποιον το επιθυμεί, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο συνεργατικό εγχείρημα στα ελληνικά. Τον προηγούμενο μήνα έφτασε τα 80.000 λήμματα και συνεχίζει με παραγωγή νέων λημμάτων και βελτίωση των υπαρχόντων.

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους και μπορεί ο καθένας ελεύθερα να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα στους χρήστες που δημιούργησαν τα λήμματα στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό τους περιεχόμενο, δηλαδή σύμφωνα με όσα ορίζει η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή [2] και η GFDL.

Η Βικιπαίδεια ανήκει στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia και είναι μέρος του πολυγλωσσικού εγχειρήματος Wikipedia, το οποίο μόνο στα αγγλικά έχει σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια λήμματα.

Στα 10 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 81.042 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί και άλλα εγχειρήματα στην ελληνική γλώσσα υπό τη σκέπη του ιδρύματος Wikimedia: το Βικιλεξικό με 404.426 λήμματα, η Βικιθήκη με 6.146 πρωτότυπα κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και Βυζαντινούς ύμνους), τα Βικινέα με 2.227 άρθρα.

Η Βικιπαίδεια καθώς και τα ξενόγλωσσα εγχειρήματα, η Wikipedia σε όλες τις γλώσσες, προσφέρουν απλόχερα μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, εικονογραφημένα με έργα από την κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Commons με 14.399.040 ελεύθερα αρχεία πολυμέσων, που είναι διαθέσιμα για όλα τα εγχειρήματα.

Η κοινότητα των χρηστών της Βικιπαίδειας και των άλλων ελληνόγλωσσων εγχειρημάτων της Wikimedia, γιορτάζει τα 10 χρόνια της Βικιπαίδειας.

Σήμερα Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012, γίνεται εορταστική συνάντηση από Βικιπαιδιστές στην Αθήνα και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Δείτε επίσηςΠαραπομπές

  1. Στατιστικά για την Ελληνική Βικιπαίδεια
  2. Δείτε λεπτομέρειες εδώ


Πηγές