Ο Πρωθυπουργός της Κίνας κατά του εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από Βικινέα

21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, υποσχέθηκε ότι «το Πεκίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες χορήγησης βοήθειας για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη», αλλά επέκρινε το συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Κίνα.

Ο Γουέν Ζιαμπάο μίλησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στα πλαίσια συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας. Αρχικά, ο Πρωθυπουργός της Κίνας μίλησε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρώπης με την Κίνα, αλλά αργότερα όταν άρχισε να αναφέρεται στο θέμα του εμπάργκο όπλων, η σύνδεση βίντεο για την ενημέρωση των δημοσιογράφων διακόπηκε ξαφνικά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέδωσαν την διακοπή του βίντεο σε σύγχυση για το κατά πόσο είχε ολοκληρωθεί η δημόσια ομιλία του Γουέν Ζιαμπάο και είχαν αρχίσει οι συνομιλίες.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Κίνα επεβλήθη το 1989 μετά τα επεισόδια στην Πλατεία Τιέναμεν του Πεκίνου. Αυτή ήταν η τελευταία επίσκεψη του Γουέν Ζιαμπάο στην Ευρώπη με το αξίωμα του Πρωθυπουργού, καθώς αναμένεται πως μέσα στους επόμενους μήνες, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα αλλάξει την ηγεσία της χώρας.Πηγές