Νίκη Πούτιν στις εκλογές της 4ης Μαρτίου

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι προεδρικές εκλογές του 2012 έγιναν στις 4 Μαρτίου 2012 σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας. Ο νικητής των εκλογών θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα επόμενα έξι έτη.

Πριν τις προεδρικές εκλογές είχαν ξεσπάσει διάφορες διαδηλώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν νοθεία που υπήρξε στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου.

Νικητής αυτών των εκλογών, όπως και αναμενόταν, αναδείχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε αναλάβει το αξίωμα αυτό για οκτώ έτη (2000-2008), ενώ πριν τις εκλογές είχε το αξίωμα του Πρωθυπουργού - τώρα τη θέση αυτή αναμένεται να λάβει ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε το 65.3% των ψήφων, κάτι που σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν Β' Γύρος. Την δεύτερη θέση έλαβε ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκόναφ, με ποσοστό 17.18%, ενώ την τρίτη θέση έλαβε ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Τις τελευταίες δύο θέσεις κατέλαβαν ο αρχηγός του κόμματος «LDPR», Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, με το 6.24% των ψήφων και ο αρχηγός του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος έλαβε μόλις το 3.84%.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκαν μπροστά σε πλήθος 110.000 πολιτών. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε τα συγχαρητήρια του στον νέο Πρόεδρο της Ρωσίας, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τα εξής: «Σας υποσχέθηκα ότι θα νικήσουμε. Νικήσαμε! Ζήτω η Ρωσία!»

Παρ' ολ' αυτά υπήρξαν νέες καταγγελίες για νοθεία απ' την Αντιπολίτευση που κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να κατεβούν στον δρόμο καθώς και απ' την οργάνωση «Golos», η οποία κατέγραψε πάνω από πέντε χιλιάδες παρατυπίες.

Πηγές[επεξεργασία]

Διαβάστε ακόμα[επεξεργασία]

Bookmark-new.svg