Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κίνα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

8 Οκτωβρίου 2016

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετό ηλικίας 2.400-2.800 ετών, η σορός του οποίου είναι καλυμένη με σάβανο από το φυτό της κάνναβης, σε μια όαση στον γνωστό «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος συνέδεε την Κίνα με τη Δύση.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε στην περιοχή Τουρπάν της Βορειοδυτικής Κίνας. Ο επικεφαλής των ερευνητών, Χόνγκέν Τζιάνγκ, από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε στο περιοδικό «Economic Botany» πως «θα συνεχίσουν τις ανασκαφές και τις εργασίες στο εν λόγω νεκροταφείο και θα αναζητήσουν κι άλλα ίχνη κάνναβης».

Σύμφωνα με ειδικούς, στα αρχαία χρόνια, διάφοροι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για παραγωγή ρούχων και σκοινιών, την παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων και για λόγους ευφορίας. Δηλώνουν πως «οι πολιτισμοί της Κεντρικής Ευρασίας φαίνεται να χρησιμοποιούσαν την κάνναβη και στα ταφικά έθιμα τους».

Η σορός που ανακαλύφθηκε ανήκει σε άνδρα ηλικίας 35 ετών και είναι καλυμένη με κάνναβη από τη λεκάνη μέχρι το πρόσωπο. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ανήκει πιθανώς στη φυλή Σουμπεϊξί (γνωστή ως «Βασίλειο Γκουσί»), που υπήρχε πριν από 2.000-3.000 χρόνια στη Βορειοδυτική Κίνα.

Bookmark-new.svg
Πηγές