Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιαπωνία: Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του Σίνζο Άμπε στις βουλευτικές εκλογές

Από Βικινέα

22 Ιουλίου 2013

Ο Σίνζο Άμπε το 2012.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιαπωνίας, του οποίου ηγείται ο Σίνζο Άμπε, κερδίζοντας και την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή της χώρας, έχοντας, έτσι, τον έλεγχο και στα δύο κοινοβούλια της χώρας.

Με αυτή τη νίκη, η κυβέρνηση του Άμπε, ενός εθνικιστή πολιτικού που υπόσχεται να αναζωογονήσει την οικονομία της Ιαπωνίας και την ενίσχυση του στρατού, θα συνεχίσει το έργο της που χαρακτηρίζεται από την πραγματοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων. Παρόλο που η νίκη του Άμπε δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν από τους υποστηρικτές του εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (52%), είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα σε μία χώρα διοικούνταν από βραχύβιους και αναποτελεσματικούς πρωθυπουργούς. Ακόμα, αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση του ειρηνιστικού, όπως χαρακτηρίζεται, συντάγματος που μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων της Ιαπωνίας με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Δεν έχει υπάρξει αναθεώρηση του συντάγματος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και το ισχύον σύνταγμα δημιουργήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του Σίνζο Άμπε, κατέλαβε 65 από τις συνολικά 121 έδρες που τέθηκαν προς ψήφιση στις εκλογές, καθώς στις εκλογές αυτές τέθηκαν προς ψήφιση οι μισές έδρες της Άνω Βουλής της Ιαπωνίας. Επίσης, το μικρό βουδιστικό κόμμα Νέο Κομεϊτό, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση μαζί με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, συγκέντρωσε 11 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, καταποντίστηκε κερδίζοντας 17 έδρες, το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος από την δημιουργία του το 1998. Μετά τις εκλογές, ο αριθμός των εδρών που αντιστοιχούν στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού φτάνει τις 133, πάνω από τις 122 που χρειάζονται για την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Σίνζο Άμπε, σε δήλωσή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK, δήλωσε ότι «Τώρα που απαλλαχτήκαμε από αυτό το "κουτσό" κοινοβούλιο, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα αντιμετωπίσει μία δοκιμασία σχετικά με το αν θα δρομολογήσουμε τις οικονομικές πολιτικές μας έτσι ώστε οι άνθρωποι να βιώσουν τα αποτελέσματά τους στις ζωές τους». Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα βιαστεί στις συζητήσεις σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει μία σοβαρή πρόκληση για το αν θα πείσει άλλους νομοθέτες σχετικά με αυτήν, καθώς και τους πολίτες καθώς, για να τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το κοινοβούλιο και ύστερα από δημοψήφισμα.