Θύμα λογοκρισίας ο Γουίνι στην Κίνα

Από Βικινέα

18 Ιουλίου 2017

Θύμα λογοκρισίας ο Γουίνι (το αρκουδάκι) στην Κίνα εν όψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια του οποία αναμένεται να παραταθεί η θητεία του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Γουίνι είχε συγκριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με τον Πρόεδρο της Κίνας, ενώ το υλικό που σχετίζεται με το αρκουδάκι γίνεται παράνομο στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Στο δίκτυο «Weibo» - το αντίστοιχο του δυτικού δικτύου «Twitter» στην Κίνα - η χρήση των λέξεων «Weini xiao xiong» (Γουίνι το αρκουδάκι) με κινέζικους χαρακτήρες ή χαρακτήρες πινγίν στο σύστημα αναζήτησης καταλήγει σε σελίδα που αναγράφει πως αυτό το υλικό είναι παράνομο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, είναι ακόμα δυνατή η ανάρτηση κινούμενης εικόνας (GIF) με τον γνωστό ήρωα των κινουμένων σχεδίων.

Το 2013, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σι Τζινπίνγκ με τον Μπαράκ Ομπάμα, στα μέσα μαζικής δικτύωσης είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία, στην αριστερή άκρη της οποίας απεικονίζονταν οι δύο πολιτικοί, ενώ στη δεξιά πλευρά απεικονίζονταν ο Γουίνι (αναφορά προς τον Πρόεδρο της Κίνας) και ο φίλος του, Τίγρης (αναφορά προς τον Μπαράκ Ομπάμα). Το 2014, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σι Τζινπίνγκ με τον Σίνζο Άμπε, Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, η χειραψία τους παρομοιάστηκε με τη χειραψία του Γουίνι με τον Γκαρή. Το επόμενο έτος, η εικόνα του Γουίνι αναφέρθηκε ως πιο λογοκριμένη φωτογραφία στην Κίνα.
Πηγές