Η Κίνα καταδικάζει το πρόγραμμα εξοπλισμού της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ

Από Βικινέα

1 Ιουλίου 2017

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δήλωσε πως καταδικάζει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εξοπλισμού της Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και καλεί τους Αμερικανούς εταίρους να αλλάξουν την απόφαση τους, καθώς αυτή δεν συνάδει με τη συναίνεση που επιτεύχθη μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Φλόριντα.

Η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο πως προτίθεται να πωλήσει στην Ταϊβάν οπλισμό αξίας 1.42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταστώντας την κίνηση αυτή την πρώτη πώληση τέτοιας κλίμακας. Ο οπλισμός που προτίθεται να πωλήσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, πυραύλους που εντοπίζουν και πλήττουν σημεία εκπομπής σημάτων ραντάρ, τορπίλες και εξαρτήματα πυραύλων.

Η Πρεσβεία της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δια στόματος του Πρέσβη της Κίνας στις ΗΠΑ, δήλωσε πως «η πώληση όπλων στην Ταϊβάν και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε κινέζικες εταιρείες δεν συνάδουν με τη συναίνεση που επιτεύχθη στη Φλόριντα μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ είναι αδιόρθωτες [εννοώντας και την παροχή οπλισμού από την Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2015 αξίας 1.83 δισεκατομμυρίων δολαρίων], αλλά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οδηγίες και να βελτιώσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις».

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση της Ταϊβάν, η οποία αντιτίθεται στην πολιτική της «Μίας Κίνας» που προωθεί το Πεκίνο, δήλωσε πως «το σχέδιο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνει την εμπιστοσύνη τους προς την Ταϊβάν ως παροχέα ασφάλειας στην περιοχή». Αναλυτές δηλώνουν πως η κίνηση θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των σχέσεων όχι μόνο ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν, αλλά και ως προς το ζήτημα της Βορείου Κορέας, καθώς η Κίνα αποτελεί τη μοναδική σύμμαχο της Βορείου Κορέας.
Πηγές