Η Κίνα αποκτά στρατιωτική βάση στην Αφρική

Από Βικινέα

13 Ιουλίου 2017

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποκτά την πρώτη στρατιωτική βάση εκτός της επικράτειας της, καθώς ανακοινώθηκε η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο Τζιμπουτί. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκένγκ Σουάνγκ, η απόφαση ελήφθη μέσα από φιλικές διαπραγματεύσεις και θα συμβάλλει στην καλύτερη εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας. Από το 2015, η Κίνα συνεισφέρει σ' ειρηνευτικές αποστολές που λαμβάνουν χώρα στο Νότιο Σουδάν.

Από το 2008, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Κίνα είχε αναπτύξει σκάφη στον Κόλπο του Άντεν και στα ύδατα που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας με σκοπό τη συνοδεία άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, καθώς υπήρχαν προβλήματα ανεφοδιασμού των κινέζικων δυνάμεων, το Τζιμπουτί προσέφερε στήριξη σε θέματα επιμελητείας σε πολλαπλές αποστολές. Η απόκτηση στρατιωτικής βάσης στην αφρικανική χώρα θα βοηθήσει την ανάπτυξη και στήριξη των κινεζικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να συνεισφέρουν καλύτερα σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης και σ' άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Το Τζιμπουτί παρέχει παρόμοια στήριξη και στις δυνάμεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Κίνα εδραιώνει και στρατιωτικά τις καλές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες, τις οποίες στηρίζει σ' έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα η σιδηροδρομική σύνδεση του Τζιμπουτί μ' άλλες χώρες. Από τις 11 Ιουλίου βρίσκονται καθ' οδόν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, τα οποία απέπλευσαν από το Τζαντζιάνγκ της Επαρχίας Γουανγκντόνγκ (Νότια Κίνα).
Πηγές