Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την 105η επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

15 Απριλίου 2017

Η Βόρεια Κορέα εορτάζει με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την 105η επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, Πρώτου Ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας Βορείου Κορέας, ενώ παράλληλα προχώρησε για πρώτη φορά σε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχιο. Έντονο σκηνικό εχθρότητας μεταξύ της Βορείου Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την Κίνα και τη Ρωσία να δηλώνουν διατεθιμένες να συνεργαστούν για επανέναρξη του διαλόγου.

Πριν ξεκινήσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βορείου Κορέας προέβησαν σε δημόσια εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχια (SLBMs). Έπειτα, εκατοντάδες οχήματα με στρατιώτες παρατάχθηκαν κατά μήκος του ποταμού Ταεντόνγκ, ενώ η παρέλαση περιλάμβανε στρατιωτικές ορχήστρες, άρματα μάχης, πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, Ηγέτης της Βορείου Κορέας και εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παρακολούθησε την παρέλαση από την Κεντρική Πλατεία «Κιμ Ιλ Σουνγκ».

Στόχος της παρέλασης είναι η επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Βορείου Κορέας προς τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως θα «θ' αντιμετωπίσουν το πυραλικό θέμα της Βορείου Κορέας», ενώ αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς την κατεύθυνση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Βόρεια Κορέα δηλώνει πως «οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική υστερία που τις διακατέχει. Αν όμως θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο και πυρηνικές επιθέσεις, είμαστε σε θέση ν' απαντήσουμε».

Παράλληλα, το Πεκίνο κάλεσε τη Ρωσία να συμμετέχει στη διαδικασία επανεκκίνησης του διαλόγου για το ζήτημα της Βορείου Κορέας, εκτιμώντας πως μια ειρηνική λύση είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών. Θυμίζουμε πως έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν η Ομάδα των Έξι, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο, εδώ και χρόνια δεν έχει διεξαχθεί κάποια συνεδρίαση των μελών της.

Bookmark-new.svg
Πηγές