Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηνωμένο Βασίλειο:Αντιμέτωποι με την απέλαση χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου Μετροπόλιταν

Από Βικινέα

30 Αυγούστου 2012

Δύο από τα κτήρια του πανεπιστημίου.

Πάνω από 2.000 φοιτητές του πανεπιστημίου Μετροπόλιταν του Λονδίνου που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντιμέτωποι με την απέλαση από το Ηνωμένο Βασίλειο αν δεν βρουν άλλο πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το Πρακτορείο Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKBA) ανακοίνωσε πως 2.000 από τους συνολικά 3.100 φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται παράνομα στη χώρα, αφού θεωρείται ότι το πανεπιστήμιο δεν έλεγξε σωστά τις βίζες παραμονής στη χώρα. Έτσι, αφαιρέθηκε από το πανεπιστήμιο η ιδιότητα να δέχεται φοιτητές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το UKBA ανακοίνωσε πως βρέθηκαν προβλήματα στο 61% των φακέλων φοιτητών που επελέγησαν τυχαία. Όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος του πανεπιστημίου Μάλκολμ Γκάιλις: «Οι συνέπειες της ανάκλησης (της ιδιότητας να δέχεται το πανεπιστήμιο φοιτητές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι εξαιρετικά σημαντικές και εκτεταμένες», ενώ πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο θα ερευνήσει το ζήτημα σε συνεργασία με τους καλύτερους δικηγόρους της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου χάνει την ιδιότητα να δέχεται φοιτητές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί τμήμα της σκληρότερης στάσης που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετανάστευση, ενώ από το 2010, η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία για περιορισμό της μετανάστευσης στους περίπου 100.000 τον χρόνο.Πηγές