Ηγέτες διάφορων χωρών ζητούν κλείσιμο και εξέταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων - δεν αναμένεται πυρηνική έκρηξη στην Ιαπωνία

Από Βικινέα

15 Μαρτίου 2011

Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Ντάιχι
Εικόνα: KEI.

Λόγω του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, ηγέτες διάφορων χωρών ζητούν έλεγχο ή και κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η χώρα τους.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την επανεξέταση του προγράμματος ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας και απαίτησε τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας. Η Γερμανία προχώρησε σε κλείσιμο 7 πυρηνικών εργοστασίων ενώ, μαζί με την Ελβετία, ανέστειλε τις αποφάσεις της για τα πυρηνικά της προγράμματα.

Παράλληλα, διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία προτρέπουν τους υπηκόους τους στην Ιαπωνία να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ χώρες όπως το Ιράν δήλωσαν ότι διαθέτουν αεροσκάφη για να βοηθήσουν τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από τις ζώνες κινδύνου στην Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, διεξήχθησαν 2 νέες εκρήξεις στον σταθμό Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, «η έκρηξη της Δευτέρας μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος ενός από τους αντιδραστήρες». Σήμερα, τα ξημερώματα, διεξήχθη νέα έκρηξη, η οποία έγινε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού "Φουκουσίμα". Οι Ρώσοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για νέα πυρηνική έκρηξη, έστω και αν διεξαχθούν τα γεγονότα του χειρότερου σεναρίου.
Σχετικά νέα

Πηγές