Αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας στην Γη και στον άξονα της Γης χάρη στον σεισμό στην Ιαπωνία

Από Βικινέα

13 Μαρτίου 2011

Ο πλανητής Γη από το διάστημα

Χάρη στον σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, ο οποίος συνοδεύτηκε με τσουνάμι και πυρηνική έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα, η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στην Γη μίκρυνε κατά 1.8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Ρίτσαρντ Γκρός από τη Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Πασαδένα.

Στην αρχή, ο Γκρος υπολόγισε ότι η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στη Γη μίκρυνε κατά 1.6 μικροδευτερόλεπτα. «Αλλάζοντας την κατανομή της μάζας της Γης, ο σεισμός της Ιαπωνίας ανάγκασε τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα και οδήγησε στη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1.8 μικροδευτερόλεπτα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι δυνατές περισσότερες βελτιώσεις καθώς θα λαμβάνουμε νέες πληροφορίες για τον σεισμό. Ο προηγούμενος σεισμός στη Χιλή είχε προκαλέσει τη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1.26 μικροδευτερόλεπτα.

Ο Δόκτορας Ντάνιελ ΜακΝάμαρα, σεισμολόγος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, δήλωσε στη The Huffington Post ότι η καταστροφή άφησε ένα τεράστιο ρήγμα στον πυθμένα της θάλασσας, 217 μίλια σε μήκος και 50 μίλια σε πλάτος. Το τεράστιο τρεμούλιασμα αναπροσανατόλισε τον άξονα της Γης. Σύμφωνα με το CNN, ο σεισμός μετακίνησε τον άξονα της Γης περίπου κατά 4 ίντσες.

Πηγές