Οικονομική κρίση στην Ιαπωνία

Από Βικινέα

14 Μαρτίου 2011

Ένα χαρτονόμισμα 10.000 ιαπωνικών γιεν

Εξαιτίας του σεισμού, και του τσουνάμι που ακολούθησε, στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, η ιαπωνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις οικονομικές απώλειες στη χώρα άρχισαν να βγαίνουν στο φως.

Ο Χιρομίτσι Σιρακάουα, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Credit Suisse της Ιαπωνίας, ανέφερε σε μήνυμά του προς τους πελάτες του χρηματοοικονομικού οργανισμού ότι οι ζημιές αναμένεται να φθάσουν τα 14-15 τρισεκατομμύρια γιεν (171-183 δισεκατομμύρια δολλάρια, 123-131 δισεκατομμύρια ευρώ) μόνο στις περιοχές, οι οποίες υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του σεισμού.

Παρ' όλ' αυτά, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο μεταξύ 0 και 0,1% και περιόρισε σε μια ημέρα τη συνήθη διήμερη συνεδρία της για το θέμα των επιτοκίων. Κύριος στόχος των ιαπωνικών τραπεζών αποτελεί η εξασφάλιση κεφαλαίων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις περιοχές, οι οποίες δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα από τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Ιαπωνία, οι αναλυτές προβλέπουν "ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας". Η Ιαπωνία αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αναλυτές προβλέπουν την αλλαγή θέσεως της Ιαπωνίας σε αυτό τον τομέα εξαιτίας της κρίσης.Σχετικά νέα

Πηγές