Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία

Από Βικινέα

11 Μαρτίου 2011

Τα αποτελέσματα του σεισμού στο Τόκιο
Εικόνα: Genshir0.
Η πρόβλεψη εξέλιξης του τσουνάμι

Σήμερα το πρωί, στη βόρεια Ιαπωνία, ξέσπασε σεισμός 8.9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χμ. (81 μίλια) ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χόνσου της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο ήταν σε βάθος 24.4 χμ. (15.2 μίλια).

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας. Το τσουνάμι ξέσπασε αμέσως μετά τον σεισμό, το οποίο ακολουθήθηκε από προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Γκουαχάν, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Παπούα Νέα Γουινέα, στο Ναούρου, στη Χαβάη, στα Βόρεια Μαριάνας (ΗΠΑ) και στη Ταϊβάν. Επιβεβαιώνεται, για τις Φιλιππίνες, ότι αν το τσουνάμι δεν χτυπούσε τη χώρα για 2 ώρες (5:00 - 7:00) θα ήταν ελαφρώς πιο ασφαλής, αυτή την περίοδο ο αριθμός 2 είναι προειδοποιητικό για όλες τις περιοχές.

Το τσουνάμι είχε ύψος 10 μέτρα και βύθισε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις αναφορές. Στο Σινκάνσεν σταμάτησε την παροχή σιδηροδρομικών υπηρεσιών μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με αναφορές, ένα διυλιστήριο πετρελαίου πυρπολήθηκε μετά από σεισμό στην Ιχιχάρα, ανατολικά του Τόκιο.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία

Το Εθνικό Τμήμα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είπε ότι οι σεισμοί "τέτοιου μεγέθους" συχνά "προκαλούν τσουνάμι ειδικά σε ακτές εκτός της περιοχής-πηγής." "Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ένα τσουνάμι μπορεί να είχε προκύψει από τον παρόντα σεισμό που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις παράκτιες περιοχές, ακόμη και αν βρίσκονταν μακριά από το επίκεντρο," πρόσθεσε.

Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Τόκιο μετά από κατάρρευση ορόφου ενός κτιρίου. 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην πρωτεύουσα. Στο Σεντάι, αρκετοί φοβούνται υπάρχουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου, το οποίο κατέρρευσε.

Ο Πρωθυπουργός Ναότο Καν είπε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας του σεισμού. Στην ομιλία του εξέφρασε τη συμπάθεια του σε όλα τα θύματα, και υποσχέθηκε βοήθεια, δηλώνοντας ότι έχει συσταθεί μια υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης. Περίπου 288 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί μέχρι τώρα.Πηγές

Commons
Commons
Wikimedia Commons έχουν περισσότερες εικόνες σχετικά με το:
Wikipedia
Wikipedia