Διακόπηκαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες Αραβικών χωρών στην Υεμένη

Από Βικινέα

23 Μαΐου 2011

Το Συμβούλιο των Αραβικών Κρατών του Περσικού Κόλπου ανέστειλε τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες στην Υεμένη μετά την άρνηση του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ να υπογράψει συμφωνία που προβλέπει την αποχώρηση του από την εξουσία.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου πήρε την συγκεκριμένη απόφαση την Κυριακή μετά την υπαναχώρηση του Σαλέχ, και μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μια ημέρα πριν, με την λογική ότι την επομένη θα υπέγραφε και ο Πρόεδρος. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Πρόεδρος της Υεμένης αρνείται να υπογράψει συμφωνία. Η συμφωνία προσφέρει αμνηστία για τον Σαλέχ από ενδεχόμενες διώξεις, εάν μεταβιβάσει την εξουσία σε κάποιον αναπληρωτή μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της.

Νωρίτερα, ελικόπτερα απομάκρυναν τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και χωρών του Αραβικού Κόλπου που ήταν παγιδευμένοι σε διπλωματική αποστολή την οποία είχαν περικυκλώσει ένοπλοι υποστηρικτές του Προέδρου της Υεμένης. Εκατοντάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Σαναά, που έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.Πηγές