Βρέθηκαν φυτόλιθοι ρυζιού ηλικίας 9.400 ετών στην Κίνα

Από Βικινέα

30 Μαΐου 2017

Στις περιοχές Σανγκσάν και Χεχουασάν του Ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα ανακαλύφθηκαν φυτόλιθοι ρυζιού ηλικίας 9.400 ετών, δίνοντας ευκαιρία στους επιστήμονες να θεωρήσουν πως η καλλιέργεια ρυζιού ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Οι φυτόλιθοι είναι φυτικά κατάλοιπα, τα οποία διασώζονται σε μικροσκοπική μορφή, μ' αποτέλεσμα να είναι ορατοί μονάχα με τη χρήση μικροσκοπίου.

Η σχετική έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του Τζιανπίνγκ Ζανγκ, Καθηγητή του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Βάσει της μεθόδου του ραδιενεργού άνθρακα - δεδομένου ότι οι φυτόλιθοι περιέχουν ποσότητες οργανικού άνθρακα - κατέστη δυνατή η χρονολόγηση των φυτόλιθων, η οποία αναφέρει πως οι φυτόλιθοι που βρέθηκαν χρονολογούνται πριν 9.000 και 9.400 έτη (δηλ. κατά το 7.400-7.000 π.Χ). Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το Περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (PNAS).

Η Κίνα θεωρείτο ιστορικά η πατρίδα του ρυζιού, ενώ παλαιότερα είχαν ανακαλυφθεί φυτόλιθοι ρυζιού που χρονολογήθηκαν πριν 12.000 έτη. Ωστόσο, αποτελούσαν κατά πάσα πιθανότητα άγρια και όχι καλλιεργημένα φυτά ρυζιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλλιέργεια του ρυζιού ξεκίνησε την Ολόκαινο Εποχή στον Κάτω Γιανγκτσέ. Σήμερα, το ρύζι αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής για το μισό του παγκοσμίου πληθυσμού.




Πηγές