Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έληξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου

Από Βικινέα

13 Αυγούστου 2012

Η τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 έληξε στο Λονδίνο με τις ΗΠΑ να παραμένουν στην πρώτη θέση από άποψη μεταλλίων. Οι Αμερικανοί αθλητές κατέκτησαν συνολικά 104 μετάλλια, περιλαμβανομένων και 46 χρυσών.

Η Κίνα ήρθε δεύτερη με 87 μετάλλια, περιλαμβανομένων 38 χρυσών, η Ρωσία ήταν τρίτη και η φιλοξενούσα χώρα πήρε την τέταρτη θέση.

Βρετανοί καλλιτέχνες της ποπ μετέτρεψαν την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας σε μια μεγάλη γιορτή που ονόμασαν «Συμφωνία Βρετανικής Μουσικής». Στον τρίωρο εορτασμό πήραν μέρος αστέρια όπως η Αντέλ, ο Έλτον Τζών, ο Τζωρτζ Μάικλ, η Άνι Λένοξ και το συγκρότημα Pet-Shop Boys. Την τελετή παρακολούθησαν από τις κερκίδες 80.000 θεατές.

Η Βραζιλία, η οποία θα φιλοξενήσει την επόμενη Ολυμπιάδα, πρόσφερε ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό για το οποίο φημίζεται το καρναβάλι του Ριο Ντε Τζανέϊρο, στο οποίο πήραν μέρος τυμπανιστές και χορευτές με κοστούμια του καρναβαλιού.

Η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας ήταν η νίκη του Στήβεν Κιπρότιτς, από την Ουγκάντα, ο οποίος κέρδισε τον Μαραθώνιο. Στο αγώνισμα αυτό αναμένονταν ότι θα κυριαρχούσαν δρομείς από την Κένυα και την Αιθιοπία, αλλά ο Κιπρότιτς κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στα πέντε τελευταία χιλιόμετρα κι έκτοτε κανένας δεν μπόρεσε να τον ξεπεράσει.

Στον τελικό της καλαθόσφαιρας, η ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το Ολυμπιακό Χρυσό Μετάλλιο με νίκη έναντι της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 107-100.

Η Ρωσία επιβλήθηκε στην Αργεντινή και πήρε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Το τελευταίο αγώνισμα της φετινής Ολυμπιάδας ήταν το Πένταθλο Γυναικών, στο οποίο η Λώρα Ασαουντασκάϊντε από την Λιθυουανία πήρε το χρυσό μετάλλιο και η Βρετανίδα Σαμάνθα Μάρεϊ το αργυρό.Πηγές