Το επιτόκιο της Fed στο 0% μέχρι το 2014

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

26 Ιανουαρίου 2012

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 0%, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, στα πλαίσια νέας προσπάθειας για να δοθεί ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού χαμηλό μέχρι τα μέσα του 2013, αλλά την Τετάρτη αξιωματούχοι επιμήκυναν την περίοδο αυτή, λέγοντας ότι αναμένουν πως η οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες θα είναι μέτρια και ότι το ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται σε 8.5%, «θα μειωθεί σταδιακά».

Η αμερικανική οικονομία με αργά βήματα ανακτά την δύναμη της μετά τις έντονες επιπτώσεις που προκάλεσε η ύφεση της περιόδου 2007-2009, η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών. Ωστόσο ακόμα και μετά από ορισμένα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία, ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάκι, ανέφερε ότι «αξιωματούχοι της τράπεζας δεν είναι έτοιμοι να εξαγγείλουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα, πιο ισχυρή περίοδο».

Ορισμένοι ιδιώτες οικονομικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί έως και 3% το 2012, αλλά ο Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε ότι «οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας προέβλεπαν ανάπτυξη 2.2 με 2.7% για φέτος». Πρόκειται για αλλαγή πρόβλεψης από τον Νοέμβριο, που είχαν εκτιμήσει ανάπτυξη 2.5 με 2.9%. Ο Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι «οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία σταδιακά θα φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 3.3 με 4% το 2014».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ποσοστό ανεργίας ως «αυξημένο» αλλά τόνισε ότι «μπορεί να πέσει κάτω από το 8.2% φέτος και το 2014 να κυμανθεί από 6.7 έως 7.6%». Ο Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε ότι «οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν θέσει στόχο 2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ φέτος ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί στο 1.4 με 1.8%».

Οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν τακτικά εκφράσει την απογοήτευση τους ότι οι προσπάθειες που γίνονται για να δοθεί ώθηση στην αμερικανική οικονομία δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χρόνο που αναμένονταν. Ο Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε επίσης ότι «η Fed δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν η χώρα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την μη ικανοποιητική κατάσταση».Πηγές


Bookmark-new.svg