Σύγκρουση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το Obamacare

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Ιανουαρίου 2017

Σε κατάργηση του Προγράμματος Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης, το οποίο είναι γνωστό ως «Obamacare», καθώς και σ' αντικατάσταση του μ' άλλο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης στοχεύουν οι Ρεπουμπλικανοί λίγες μέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αντιπρόεδρος [επί Κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ] των ΗΠΑ, Μαικ Πενς, δήλωσε πως «η κατάργηση του νόμου αυτού αποτελεί βασική προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης». Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικανούς πως προτίθενται να καταργήσουν το Πρόγραμμα Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης χωρίς να προτείνουν εναλλακτική λύση, με τον Πενς να απαντά πως «η αρχιτεκτονική της αντικατάστασης του σχεδίου «Obamacare» θα γίνεται με βάση τις νομοθετικές διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε δύο εβδομάδες παραχωρεί τη θέση του στον Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να στηρίξει το σχέδιο «Obamacare» στο Κογκρέσο. Παράλληλα, η συζήτηση για την αντικατάσταση του σχεδίου ξεκίνησε στη Γερουσία. Ο Τσακ Σούμερ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών, δήλωσε πως «η κατάργηση του νόμου από τους Ρεπουμπλικανούς δεν θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά» - παραπέμποντας στο σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ - «αλλά θα την αποδυναμώσει και θα την κάνει άρρωστη ξανά, αντικαθιστώντας μια οικονομικά προσιτή περίθαλψη με το χάος».

Το σχέδιο «Obamacare» θεωρείται ως ορόσημο της οχταετούς προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς πηγές δηλώνουν πως χάρη στο σύστημα που προώθησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. «Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μας ώθησε να δώσουμε μάχη στο Κογκρέσο για να υπερασπιστούμε το σχέδιο», δήλωσε ο βουλευτής Ιλάιτζα Κάμινγκς μετά από συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter», δήλωσε πως «οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να χειριστούν το θέμα προσεκτικά», ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο «Obamacare» ως «καταστροφή με ανεπαρκή κάλυψη και τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα».

Bookmark-new.svg
Πηγές