Στην Ουκρανία εγκρίθηκε ο νόμος περί καθιέρωσης των ρωσικών ως επίσημης τοπικής γλώσσας

Από Βικινέα

10 Αυγούστου 2012

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενέκρινε τον νόμο περί καθιέρωσης των ρωσικών ως επίσημη τοπική γλώσσα, παρά τις διαμαρτυρίες της Αντιπολίτευσης στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα ουκρανικά θα παραμείνουν η μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας, ωστόσο, τα ρωσικά θα καθιερωθούν ως επίσημη τοπική γλώσσα στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου ο πληθυσμός είναι ρωσόφωνος - σ' αυτή την περιοχή βρίσκονται διάφορες βιομηχανίες και ο Ρωσικός Στόλος του Εύξεινου Πόντου.

Παράλληλα, οι εκλογικές αρχές απαγόρευσαν στην Γιούλια Τιμοσένκο να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου. Η Αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έδωσε εντολή για την απαγόρευση αυτή στις εκλογικές αρχές.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι «η έγκριση αυτού του νόμου θα δώσει στον Γιανουκόβιτς την ευκαιρία να κερδίσει την εύνοια των ρωσόφωνων περιοχών εν όψει των εκλογών. Εξάλλου, ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς είναι ρωσόφωνος».

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «ο Γιανουκόβιτς κατάφερε κάτι που δεν κατάφεραν οι Ρώσοι αυτοκράτορες και η ΕΣΣΔ - να επιβάλει θανατική ποινή στην ουκρανική γλώσσα».
Πηγές