Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δολοφονία δημοσιογράφου στην Ουκρανία

Από Βικινέα

22 Ιουλίου 2016

Έκρηξη αυτοκινήτου σημειώθηκε χθες στο Κίεβο με αποτέλεσμα τον θάνατο του δημοσιογράφου Πάβελ Σερεμέτ, την οποία κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

Ο Πάβελ Σερεμέτ γεννήθηκε στη Λευκορωσία και ήταν γνωστός επικριτικής του καθεστώτος Λουκασένκο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διέφυγε στη Ρωσία, όπου και έμεινε αρκετά χρόνια ώστε να αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα. Ήταν γνωστός για τη φιλία του με τον Μπορίς Νεμτσόφ, ηγέτη της Αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε στη Ρωσία.

Στην Ουκρανία, όπως δήλωνε ο ίδιος, «θεωρείτο ύποπτος, καθώς οι πολίτες πίστευαν πως ήταν πράκτορας της FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας], Ρώσος πολίτης ή κάτι άλλο...» και δήλωνε πως δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Όσον αφορά τις επισκέψεις του στη Μόσχα, δήλωνε πως «νιώθω σαν σε ναρκοπέδιο όταν επισκέπτομαι τη ρωσική πρωτεύουσα».

Μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, δήλωσε πως «η Μόσχα ανησυχεί για τη δολοφονία Ρώσου πολίτη και δημοσιογράφου στην Ουκρανία». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διέταξε έρευνα της υπόθεσης, καθώς δήλωσε πως «αυτό έγινε με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει μελλοντικών συμβάντων» και ανακοίνωσε την ανάμιξη της FBI στην έρευνα για «τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια».
Πηγές