Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Η.Ε. υπερασπίζεται την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Από Βικινέα

9 Μαρτίου 2014

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Η.Ε. υπερασπίζεται την ακεραιότητα της Ουκρανίας και αναφέρεται σε «στοχευμένες κυρώσεις» σε αποκλειστική της συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας αν αυτή δεν αποχωρήσει από την Ουκρανία δήλωσε σε αποκλειστική της συνέντευξη στη ΦτΑ η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

«Το θέμα έγκειται στο αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη για αποκλιμάκωση» των εντάσεων δήλωσε η πρέσβης στην Ουκρανική Υπηρεσίας των ΦτΑ.

Η Πάουερ ζήτησε απ’ τη Ρωσία να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης και όχι την στρατιωτική. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην κακή μεταχείριση των Ρώσων της Ουκρανίας, ισχυρισμούς που η Ουάσιγκτον θεωρεί αβάσιμους.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Η.Ε. ζήτησε την άμεση αποστολή παρατηρητών στη ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση.

«Εκείνο που λέμε στους Ρώσους είναι ότι αν λέτε στη διεθνή κοινότητα ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα, τι φοβάστε; Γιατί να μην επιτρέψετε την παρουσία παρατηρητών ώστε να διαβεβαιώσετε ότι Ρώσοι ή όσοι είναι ρωσικής καταγωγής τυγχάνουν προστασίας»; «Μέχρι στιγμής», επισημαίνει η κ Πάουερ «το αίτημά μας για την αποστολή παρατηρητών έχει απορριφθεί, αλλά εμείς εξακολουθούμε να ασκούμε πιέσεις.

Η αμερικανίδα Πρέσβης στα Η.Ε. τόνισε ότι αν η Μόσχα δεν επιλέξει την αποκλιμάκωση της κρίσης τότε οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να λάβουν μέτρα που θα βαθύνουν την πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

«Εκτός από τη ακύρωση των προετοιμασιών για την συνάντηση της ομάδας του G8 στο Σότσι ακυρώσαμε επίσης διάφορες στρατιωτικές δεσμεύσεις, καθώς διάφορα είδη οικονομικής και διμερούς συνεργασίας», είπε. Τόνισε επίσης ότι «εξετάζεται η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για αυτή την πράξη βίας».

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε επίσης ότι το μέλλον της Ουκρανίας «πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό της και όχι από εξωτερικές δυνάμεις».

Η Πάουερ καταδίκασε επίσης την κράτηση και την βίαιη απομάκρυνση από την πρωτεύουσα της Κριμαίας του απεσταλμένου των Η.Ε. Ρόμπερτ Σέρι, την Τετάρτη.Πηγές