Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ουκρανία νίκησε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2016

Από Βικινέα

15 Μαΐου 2016

Η νικήτρια του διαγωνισμού, Τζαμάλα

Η Ουκρανία νίκησε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού «Eurovision 2016» που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με το τραγούδι «1944» της Τζαμάλα, Ουκρανής ταταρικής καταγωγής. Το τραγούδι έλαβε 534 βαθμούς, με την Αυστραλία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 511 βαθμούς και τη Ρωσία να κλείνει την τριάδα με 491 βαθμούς.

Το κομμάτι αναφέρεται στον ξεριζωμό των Τατάρων από την Κριμαία που έλαβε χώρα το 1944, στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το τραγούδι είχε προκαλέσει σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της επιτροπής του διαγωνισμού, καθώς η ρωσική πλευρά θεώρησε πως το τραγούδι αναφέρεται στην επαναπροσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και πως οι στίχοι του έχουν πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του διαγωνισμού. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή επιτροπή έκρινε πως το τραγούδι δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο και επέτρεψε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, εξέφρασε τη χαρά του για τη δεύτερη (μετά το 2004) νίκη της χώρας του στον διαγωνισμό, αναρτώντας στο «Twitter» τον εξής χαιρετισμό: «Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα», με παρόμοια μηνύματά να αναρτώνται και από άλλα υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.
Πηγές