Σταματά η αμερικανική χρηματοδότηση της ΟΥΝΕΣΚΟ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

1 Νοεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «σταματούν την χρηματοδότηση της πολιτιστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, της γνωστής ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην οργάνωση την Δευτέρα και στην οποία έγινε δεκτό το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη ως ανεξάρτητο κράτος».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «η Ουάσιγκτον δεν θα πραγματοποιήσει την καταβολή του ποσού που είχε προγραμματίσει για το μήνα Νοέμβριο και ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δολάρια, καθώς βάση της αμερικανικής νομοθεσίας απαγορεύεται στις ΗΠΑ να στηρίξουν οποιαδήποτε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που θα κάνει δεκτό το αίτημα των Παλαιστινίων».

Η Ουάσιγκτον αυτή την περίοδο είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ΟΥΝΕΣΚΟ στην οποία χορηγεί το 22% του προϋπολογισμού της. Νωρίτερα την Δευτέρα, η διεθνής οργάνωση ψήφισε υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος για πλήρη ένταξη με 107 ψήφους έναντι 14, ενώ υπήρξαν και 52 αποχές.

Η Γαλλία ψήφισε υπέρ του αιτήματος όπως επίσης και σχεδόν όλα τα αραβικά, αφρικανικά, λατινοαμερικανικά και ασιατικά κράτη, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία ψήφισαν κατά, ενώ η Ιαπωνία και η Βρετανία απείχαν. Για την λήψη απόφασης απαιτούνταν πλειοψηφία από τα 2/3 των 193 μελών της Υπηρεσίας.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ «πρόωρη» λέγοντας ότι «υπονομεύει το στόχο της διεθνούς κοινότητας για ένα πλήρες ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή». Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνι, ανέφερε ότι «η ενέργεια αυτή περισπά την προσοχή από τον στόχο που είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων». Η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ανέφερε ότι «η ψηφοφορία προκαλεί μεγάλη ζημιά στην ΟΥΝΕΣΚΟ».
Πηγές


Bookmark-new.svg