Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε λίγες μέρες δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Από Βικινέα

25 Φεβρουαρίου 2013

Απομένουν λίγες μόνο μέρες για την αυτόματη ισχύ δραστικών περικοπών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, από τον τομέα εθνικής ασφάλειας μέχρι την λειτουργία των αεροδρομίων και τους ελέγχους τροφίμων.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν αντίθετοι στο να ισχύσουν οι περικοπές, αλλά δεν δείχνουν έτοιμοι να καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική συμφωνία για να αποφευχθούν οι περικοπές. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια θα περικοπούν από τον προϋπολογισμό άμεσα, ενώ συνολικά θα περικοπούν 1.2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ μιας σύνθετης λύσης με περικοπές δαπανών και αυξήσεις εσόδων, μέσω φορολογικών μέτρων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται σθεναρά σε οποιοδήποτε μέτρο περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και τάσσονται υπέρ της μείωσης των εξόδων του κράτους.

Πάντως είναι ξεκάθαρο πως, παρότι τάσσονται υπέρ των περικοπών, οι Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περικοπών στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αν δεν καταστεί δυνατή η λύση του αδιεξόδου που έχει προκύψει στο θέμα μεταξύ των δύο πολιτικών παρατάξεων στην Ουάσιγκτον, οι δραστικές περικοπές θα ισχύσουν την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Μαρτίου.Πηγές