Πιο κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Ελβετία για μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Από Βικινέα

31 Μαΐου 2013

Σημαντικό βήμα πραγματοποίησε η Ελβετία για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εντοπισμό πλούσιων Αμερικανών επενδυτών που φοροδιαφεύγουν τοποθετώντας τα χρήματά τους σε μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Η ελβετική κυβέρνηση, δήλωσε ότι θα επιτρέψει, αλλά δεν θα υποχρεώσει τις τράπεζές της, να παρακάμψουν τους νόμους περί απορρήτου και να αποκαλύψουν τα ονόματα των Αμερικανών καταθετών στις αμερικανικές αρχές που ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Αν συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές οι τράπεζες θα αποφύγουν τις ποινικές διώξεις, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμα στις αμερικανικές τράπεζες.

Η συμφωνία θα εξεταστεί από το ελβετικό Κοινοβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ελβετή Υπουργός Οικονομικών Έβελιν Ουίντμερ Σλουμπ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλή και πρακτική λύση» στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τους νόμους περί απορρήτου των καταθετών. Μερικοί όμως ελβετοί νομοθέτες επισημαίνουν ότι η κυβέρνησή τους υποχώρησε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, και παραπονέθηκαν για την απώλεια του απορρήτου των καταθέσεων αν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.Πηγές