Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά την Δευτέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα

Από Βικινέα

19 Μαΐου 2011

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί την Δευτέρα για εξαήμερη περιοδεία σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες για θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, την περιφερειακή ασφάλεια και τις σχέσεις ευρωπαϊκών χωρών. Ο Ομπάμα θα μεταβεί αρχικά στην Ιρλανδία, της οποίας η οικονομία βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο δημοσιονομικής κρίσης. Ενώ θα βρίσκεται στη χώρα θα επισκεφτεί και ένα μικρό χωρίο όπου ζούσαν κάποιοι από τους προγόνους του. Σχεδόν 37 εκατομμύρια Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έχουν ιρλανδική κληρονομιά και ο Ομπάμα τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι στενοί συγγενείς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου και θα παραμείνει για δύο ημέρες σε επίσημη επίσκεψη όπου θα επανεξεταστούν οι αποκαλούμενοι ιδιαίτεροι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες. Ο ίδιος και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα θα μείνουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο για να τους τιμήσει. Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν για την οικονομία, την ασφάλεια και άλλα θέματα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μιλήσει επίσης και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Επόμενος σταθμός του Ομπάμα θα είναι η Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Ομάδας των 8 που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ντεβίλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Τέλος ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Πολωνία, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για την εγκατάσταση Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών σε πολωνικό έδαφος, μια κίνηση που έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Ρωσίας.Πηγές