Ο τυφώνας Νεσάτ χτυπάει τις Φιλιππίνες

Από Βικινέα

27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο τυφώνας Νεσάτ από δορυφόρο

Ο ισχυρός τυφώνας Νεσάτ χτύπησε τις Φιλιππίνες, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον εφτά νεκρούς. Ο κυκλώνας, ίσως ο μεγαλύτερος της χρονιάς, προκάλεσε πολλές πλημμύρες, διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα Μανίλλα, αλλά και σε μεγάλη έκταση της νήσου Λουζόν, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Επίσης, εξαιτίας του κυκλώνα έκλεισε το χρηματιστήριο των Φιλιππίνων και η αμερικανική πρεσβεία, ενώ πλημμύρισε το ισόγειο του κύριο νοσοκομείο της Μανίλλας.

Πριν την έλευση του τυφώνα, οι αρχές των Φιλιππίνων διέταξαν την απομάκρυνση περισσότερων από 100.000 ανθρώπων από πέντε πόλεις της επαρχίας Αλμπάι στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο τυφώνας διαμέτρου 650 χιλιομέτρων έφτασε στις ακτές των Φιλιππίνων τα ξημερώματα της Τρίτης και διέσχισε αργά του νησί Λουζόν με ανέμους ταχύτητας 170 χιλιομέτρων. Ο τυφώνας θα συνεχίσει να πλήττει την χώρα μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα φτάσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στην Μανίλλα οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ αεροπορικές έχουν ακυρωθεί. Κτήρια έχουν καταρρεύσει και έχουν συμβεί κατολισθήσεις. στο νοσοκομείο της Μανίλλας πλημμύρησε το ισόγειο και γι'αυτό το προσωπικό μετακίνησε τους ασθενείς στον πρώτο όροφο. Ο γραμματεάς του Ερυθρού Σταυρού στις Φιλιππίνες δήλωσε «Ακούσαμε ότι το νοσοκομείο πλημμύρησε, αλλά ακόμα πλαεύουμε να φτάσουμε στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν κοντά στον ποταμό Μαρικάνα, έφυγαν από την περιοχή εξαιτίας του κινδύνου υπερχείλησης του ποταμού. Στην επαρχία Ισαβέλλα εκκενώθηκαν τέσσερις παράκτιες πόλεις. Κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Τέσσερις ψαράδες αγνοούνται, ενώ 50 διασώθηκαν όταν οι βάρκες τους αναποδογύρισαν.Πηγές