Φιλιππίνες:Κάλεσμα του προέδρου Ακίνο σε αντάρτες της Σαμπά να παραδοθούν

Από Βικινέα
Η θέση της Σαμπά (κόκκινο) στην Μαλαισία.

2 Μαρτίου 2013

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο Τρίτος κάλεσε ομάδα ανταρτών που καταλαμβάνουν το Μαλαισιανό χωριό Λάχαντ Ντάτου στην περιοχή Σαμπά να παραδοθούν άνευ όρων, προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω αιματοχυσίες στην περιοχή.

Το κάλεσμα αυτό του Ακίνο έγινε μία μέρα αφότου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πυρών στο χωριό μεταξύ της αστυνομίας και των ανταρτών, πράγμα που οδήγησε στον θάνατο 12 μελών της ομάδας των ανταρτών και δύο Μαλαισιανών αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα ονομάζεται Βασιλικός Στρατός του Σούλου, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται ως οργάνωση που βρίσκεται στις υπηρεσίες του Σουλτανάτου του Σούλου, το οποίο καταλαμβάνει τμήμα της Σαμπά.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ακίνο αναφέρει ότι «Εξαιτίας του δρόμου που έχετε ακολουθήσει, αυτό που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τελικά πραγματοποιήθηκε. Εάν έχετε παράπονα, ο δρόμος που ακολουθήσατε είναι ο λάθος. Το δίκαιο και, πράγματι, το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραδοθείτε». Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή Χάμζα Ταΐμπ δήλωσε ότι «Τους θέλουμε να παραδοθούν άμεσα. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν άμεση δράση».

Της ομάδας των ανταρτών, η οποία καταλαμβάνει το χωριό από τις αρχές Φεβρουαρίου ηγείται ο Αγκμπιμουντίν Κιράμ, ο οποίος είναι ο νεότερος αδερφός του αυτοαποκαλούμενου Σουλτάνου του Σούλου Τζαμαλούλ Κιράμ του Τρίτου, ενώ θεωρείται ότι αποτελείται από περίπου 100 άτομα. Η περιοχή προσαρτήθηκε στην Μαλαισία το 1963, ενώ την περιοχή διεκδικούν και οι Φιλιππίνες.Πηγές