Μετάβαση στο περιεχόμενο

957 νεκροί από την τροπική καταιγίδα Γουάσι

Από Βικινέα

21 Δεκεμβρίου 2011

Η καταιγίδα της 17 Δεκεμβρίου

Πάνω από 957 νεκρούς άφησε στο πέρασμά της από τις Φιλιππίνες η τροπική καταιγίδα Ουάσι (Washi). Βιβλικές είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Η τροπική καταιγίδα Ουάσι έπληξε την περιοχή Μιντανάο στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις που αύξησαν το επίπεδο του νερού σε πολλά ποτάμια. Τουλάχιστον 10 χωριά έχουν πλημμυρίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα νερά για τυχόν επιζώντες. Τις περιοχές που επλήγησαν από τη φονική καταιγίδα επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο.

«Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην πόλη Καγκαγιάν ντε Όρο των νοτίων Φιλιππίνων (579) και 279 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην γειτονική πόλη Ιλιγκαν», δήλωσε ο Επικεφαλής του OCD Μπενίτο Ράμος. Περίπου 400 φέρετρα εστάλησαν στις δύο πόλεις που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα σε ανθρώπινες απώλειες. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακίνο, επισκέφτηκε τις δύο πόλεις και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τα θύματα της καταστροφής με όλους τους πόρους που διαθέτει. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «περίπου 8,6 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, για την αποκατάσταση εργοστασίων, για την παροχή φαρμάκων και για την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης πλημμυρών». Ο Μπενίνιο Ακίνο ζήτησε επίσης από τους τοπικούς αξιωματούχους να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

Κυβέρνηση και οργανώσεις αρωγής διανέμουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα σε περισσότερους από 330.000 ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. Περίπου 43.000 από αυτούς ζουν σε κέντρα υποδοχής υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς τις βασικές υποδομές, αναγκασμένοι να ζητιανεύουν φαγητό στους δρόμους.Πηγές