Ο Φρανσουά Ολάντ νικητής του πρώτου γύρου προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

23 Απριλίου 2012

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δείχνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί θα αναμετρηθούν ξανά στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει το 29% της ψήφου, ενώ το ποσοστό που λαμβάνει ο Νικολά Σαρκοζί ανέρχεται σε 26%. Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρί Λε Πεν έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό επί των ψηφισάντων.

Ο Φρανσουά Ολάντ διακήρυξε τον εαυτό του ως τον καλύτερο υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της χώρας. Όπως είπε, «θέλει να ενώσει μια χώρα διαιρεμένη από τις πολιτικές του Νικολά Σαρκοζί. Πρόθεση μου είναι να αυξηθεί η φορολογία των εκατομμυριούχων».

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι «κατανοεί τις ανησυχίες των Γάλλων ψηφοφόρων σε μια περίοδο κρίσης, κυρίως όσον αφορά την οικονομία και την εγκληματικότητα». Επίσης προκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ να συμμετέχει στην διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ στα οποία θα συζητηθούν, κοινωνικά, οικονομικά και θέματα διεθνών σχέσεων.

Ο Νικολά Σαρκοζί, που ανέλαβε καθήκοντα το 2007, δέχεται έντονες επικρίσεις για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει με σκοπό την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι «αν εκλεγεί θα επιβάλει φόρο 75% σε εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ».Πηγές


Bookmark-new.svg