Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Από Βικινέα

8 Μαΐου 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς επικράτησε με μεγάλη διαφορά της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, αν και ήταν μεγάλο το ποσοστό της αποχής και των λευκών/άκυρων ψήφων. Ανακούφιση επικράτησε στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανησυχούσε για μια πιθανότητα εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και την Ένωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, κατά τις 02:40 (ώρα Ελλάδος), ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε το 66.01% των έγκυρων ψήφων, ενώ η αντίπαλος του εξασφάλισε το 33.9%. Παράλληλα, δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως οι λευκές και άκυρες ψήφους ανέρχονται στις 4.2 εκατομμύρια (9%) και ήσαν διπλάσιες απ' αυτές που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές - ο αριθμός των λευκών και άκυρων ψήφων αποτελεί πλέον ρεκόρ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Τέλος, το ποσοστό της αποχής επίσης ήταν μεγάλο και ανερχόταν στο 26%.

Όταν έγινε ξεκάθαρη η επικράτηση του, ο Μακρόν δήλωσε μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του πως «θα προστατεύσω τη Γαλλία και τη Δημοκρατία. Κατανοώ τη ψήφο αυτών που υποστήριξαν την Μαρίν Λεπέν, την οργή και τις πεποιθήσεις τους και θα κάνω τα πάντα για να τους κατευνάσω». Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε την πεποίθησε πως το κόμμα της θα αποτελέσει ισχυρή Αντιπολίτευση, καθώς είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα λαμβάνει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνεχάρησαν τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι μόλις 39 ετών (νεότερος κάτοχος του προεδρικού θώκου), έχει ν' αντιμετωπίσει το μεγάλο ποσοστό ανεργίας (10%) που επικρατεί στη χώρα και τη δυσπιστία που εκφράζει η κοινή γνώμη απέναντι στις τράπεζες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές