Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Από Βικινέα

15 Ιουλίου 2016

Τουλάχιστον 84 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 65 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 18 σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα χθες στη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλ, στη Νίκαια κατά τη διάρκεια των εορτασμών της εθνικής γιορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ένα άσπρο φορτηγό άρχισε να κινείται ταχύτατα προς τους συγκεντρωμένους πολίτες της Νίκαιας και ο οδηγός του, Mohamed Lahouaiej Bouhlel ηλικίας 31 ετών Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, άρχισε να πυροβολεί στο πλήθος πριν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών. Το φορτηγό μετέφερε όπλα και χειροβομβίδες. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας και ανακοίνωσε πως «η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ακόμα 3 μήνες» και πως θα επιστρατευτούν 10.000 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένου εφέδρων) στα σύνορα και σε άλλα στρατηγικά σημεία.

Ηγέτες διάφορων χωρών εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στον γαλλικό λαό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη Νίκαια, ενώ η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν που έλαβε χώρα στα πλαίσια εθνικής γιορτής».

Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις 16, 17 και 18 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
Πηγές