Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις τοπικές εκλογές

Από Βικινέα

26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα να μετέχουν στο θρησκευτικό συμβούλιο Σούρα ως πλήρη μέλη και να παίρνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ικανοποιώντας ένα από τα πάγια αιτήματα των ακτιβιστών για περισσότερα δικαιώματα στο βασίλειο, το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα τον Ισλαμικό νόμο. Όπως εξήγησε μιλώντας προς τα μέλη του Συμβουλίου, «επειδή αρνούμαστε να περιθωριοποιήσουμε τις γυναίκες στην κοινωνία σε όλους τους ρόλους που συνάδουν με την σαρία, αποφασίσαμε, μετά από συζήτηση με τους ανώτατους ουλεμάδες και άλλους να περιλαμβάνουμε γυναίκες στο Συμβούλιο Σούρα ως μέλη, αρχής γενομένης από την επόμενη θητεία».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και ακόμα θα έχουν το δικαίωμα ψήφου». Αυτό πάντως δεν θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές την προσεχή Πέμπτη κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα οι γυναίκες. Με αυτό το τρόπο ο Σαουδάραβας μονάρχης συνεχίζει το έστω και επιφυλακτικό πρόγραμμα κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εγκαινίασε το 2005.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το βέλο τους και να ζουν χωριστά από τους άνδρες. Τους απαγορεύεται να οδηγούν και να έχουν στα χέρια τους τις ταυτότητές τους. Μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο με την έγγραφη έγκριση ενός αρσενικού συγγενή.

Οι γυναίκες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2015.Πηγές