Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

7 Μαρτίου 2017

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε χθες στην υπογραφή νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος, το οποίο απαγορεύει την είσοδο (για 120 ημέρες) σε πολίτες από το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Σουδάν και τη Λιβύη, ενώ το Ιράκ τέθηκε εκτός καταλόγου. Παράλληλα, η Κυβέρνηση διέταξε έρευνα για την παρουσία 300 προσφύγων στις ΗΠΑ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δεύτερο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, το οποίο ορίζει πως πολίτες και πρόσφυγες από το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Σουδάν και τη Λιβύη δεν θα γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου. Το προηγούμενο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά των μεταναστών συνάντησε την παγκόσμια κατακραυγή, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορήθηκε για διακρίσεις κατά των Μουσουλμάνων. Η παγκόσμια κατακραυγή οδήγησε σε αναστολή του διατάγματος από ομοσπονδιακό δικαστή στις 3 Φεβρουαρίου. Το Ιράκ εξαιρέθηκε, καθώς η Κυβέρνηση του Ιράκ έλαβε μέτρα για παροχή πληροφοριών στις αμερικανικές αρχές όσον αφορά τους πολίτες που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ και έθεσε βάσεις για συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, «η υπογραφή του διατάγματος δεν επηρεάζει άτομα που έχουν μόνιμη παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση το σύστημα των πράσινων καρτών και τα άτομα που έχουν προγραμματίσει την άφιξη τους στη χώρα μας. Για το οικονομικό έτος του 2017, οι ΗΠΑ θα δεχθούν 50.000 πρόσφυγες». Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «προστασία του έθνους από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες», θεωρώντας πως τα μέτρα που λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν ως βάση την προστασία των εθνικών συνόρων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το FBI ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από την παρουσία 300 προσφύγων στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιθανώς αποτελούν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. «Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία 300 ατόμων που εισήλθαν στις ΗΠΑ με το καθεστώς του πρόσφυγα, δεδομένου ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν συχνά αυτό το καθεστώς για να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες εις βάρος του λαού μας. Αυτοί οι 300 προστίθενται στον κατάλογο των 1.000 πιθανών τρομοκρατών, για τους οποίους διεξάγουμε έρευνα».

Bookmark-new.svg
Πηγές