Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

10 Νοεμβρίου 2016

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, νικώντας τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές που έλαβαν χώρα στις 8 Νοεμβρίου. Ο Τραμπ συγκέντρωσε 279 εκλεκτόρες έναντι 228 της Κλίντον, παρά το γεγονός ότι η Κλίντον συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους (59.814.018 έναντι 59.611.678).

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν πτώση της τάξεως 5%, ωστόσο, αρκετές απ' αυτές επέστρεψαν στην κανονική ροή τους. Από τους πρώτους έσπευσε να χαιρετήσει την εκλογή του Τραμπ η Μαρί Λεπέν, Αρχηγός του Ακροδεξιού Κόμματος της Γαλλίας, ενώ η εκλογή Τραμπ προκάλεσε έκπληξη και σοκ σ' αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά οι τελευταίοι δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναλυτές αναφέρουν πως η εκλογή Τραμπ θα παραχωρήσει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στη Γερμανία, καθώς ο Τραμπ δήλωσε στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας πως το θέμα δεν αφορά τις ΗΠΑ, αλλά τη Γερμανία, η οποία θεωρείται περιφερειακή δύναμη. Συγχαρητήριο μήνυμά απέστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως θα γίνει προσπάθεια για βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα τη στεναχωρεί, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για το καλό του αμερικανικού λαού. «Ο Ντόναλτ Τραμπ θα είναι Πρόεδρος μας. Σεβόμαστε την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Σεβόμαστε τις αξίες της ελευθερίας της γνώμης και πρέπει να τις υπερασπιστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Bookmark-new.svg
Πηγές