Ο Μουμπάρακ αποχωρεί μέχρι τον Σεπτέμβριο για να επανεκκινήσει η οικονομία

Από Βικινέα

5 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2009

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διεξήγαγε συνομιλίες με τους υπουργούς του προκειμένου να προσπαθήσουν να αναζωπυρώσουν την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα που έχει πληγεί από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον Σεπτέμβριο αλλά εμμένει στη θέση ότι θα πρέπει να παραμείνει μέχρι τότε για να αποφευχθεί το χάος στην χώρα. Οι διαδηλωτές εντούτοις επιμένουν ότι θα πρέπει να φύγει αμέσως, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 12η ημέρα.

Ο ανταποκριτής του BBC Kevin Connolly μετέδωσε από το Κάϊρο ότι η παράλυση που ακολούθησε τις διαδηλώσεις έχει μια τεράστια επίπτωση στην παραπαίουσα οικονομία. Οι τουρίστες εγκατέλειψαν τρομοκρατημένοι την χώρα και οι τιμές των βασικών αγαθών όπως τα τσιγάρα και το ψωμί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Οικονομικοί αναλυτές της Credit Agricole επισημαίνουν ότι οι εξεγέρσεις κοστίζουν στην χώρα τουλάχιστον 310 εκατομμύρια $ την ημέρα και ότι έχουν αναθεωρήσει την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω φέτος για την Αίγυπτο από το 5.3% στο 3.7%.

Εκτός αυτών, το Σάββατο, υπήρχαν επίσης αναφορές για μια έκρηξη σε έναν αγωγό που μετέφερε φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Η έκρηξη προκάλεσε μια πυρακαγιά κοντά στο ελ-Αρίς, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση

Πιθανότατα θα έχουμε μια μεταβατική κυβέρνηση, που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για έναν χρόνο, να προετοιμάσει το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Εντωμεταξύ, μια σειρά από κόμματα της αντιπολίτευσης που προηγουμένως αρνούνταν να συναντηθούν με την Κυβέρνηση δήλωσαν στο CNN ότι συμφώνησαν να συναντηθούν με τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν το Σάββατο. Ανώτερο αξιωματούχος των Η.Π.Α. είπε ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σήμερα ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης του Μουμπάρακ και τους διάφορους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης.

"Βασιζόμενοι στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα διερευνήσουν τα αίτια των συγκρούσεων που έγιναν στην πλατεία Ταχρίρ, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε αύριο," δήλωσε χθες ο Φουάντ Μπαντράουϊ, γενικός γραμματέας του κόμματος Ουάφντ.

Αλλά κάποιες άλλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν μέχρι ο Μουμπάρακ να αποχωρήσει.

"Ο δήθεν διάλογος είναι το πρώτο βήμα για να εξαντλήσουν αυτήν την επανάσταση. Ο Πρόεδρος πρέπει να φύγει," δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαμπίμπ, αντιπρόεδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μια αντιπολιτευόμενη ισλαμιστική οργάνωση που είναι εκτός νόμου κατόπιν αποφάσεων της Κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε στο CNN, αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι βρίσκεται σε επαφή με διάφορα κόμματα, που μοιράζονται την πεποίθηση ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει.

"Έχουμε συμφωνήσει μέχρι στιγμής ότι πιθανότατα θα έχουμε ένα προεδρικό συμβούλιο με τρία μέλη που θα περιλαμβάνουν και κάποιον από το στρατό. Θα έχουμε μια μεταβατική κυβέρνηση ... η οποία θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για έναν χρόνο, να προετοιμάσει το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές," είπε ο Ελ Μπαραντέι.Σχετικά νέα

Wikipedia
Wikipedia
Η Βικιπαίδεια έχει περισσότερα για το θέμα αυτό:

Πηγές