Η Αίγυπτος διαδηλώνει: Ο στρατός διακηρύσσει ότι δεν θα στρέψει τα όπλα ενάντια στους διαδηλωτές

Από Βικινέα

1 Φεβρουαρίου 2011

Στρατιώτες του Αιγυπτιακού στρατού παρακολουθούν τις διαδηλώσεις κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Εικόνα: Ramy Raoof.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αντιμετώπισε ένα "χωρίς προηγούμενο φιάσκο" αφού ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την ισχύ ενάντια στον ίδιο του τον λαό, που συνεχίζει τις διαδηλώσεις ενάντια στην Κυβέρνηση κι σήμερα. Τα νέα έφτασαν μερικές ώρες μετά κι αφού έξι δημοσιογράφοι που έκαναν ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις απελευθερώθηκαν μετά από προσωρινή κράτηση.


Ο Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα ανακοίνωσε το νέο σχήμα της Κυβέρνησής του, το οποίο δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσωπα που οι διαδηλωτές σε μεγάλο βαθμό δεν εγκρίνουν. Οι αναλυτές, εντούτοις, θεωρούν ότι λίγα έχουν αλλάξει μέσα στην Κυβέρνηση. Πολλές θέσεις, όπως λένε, έχουν πληρωθεί από στρατιωτικούς.

Ο Στρατός 'δεν θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του'

Για τον ένδοξο λαό της Αιγύπτου, εμείς ο στρατός του, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του λαού ... δεν θέλουμε ούτε θα ασκήσουμε βία ενάντια στον Αιγυπτιακό λαό.

Σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από ΜΜΕ της Αιγύπτου, ο στρατός διακήρυξε: "Για τον ένδοξο λαό της Αιγύπτου, εμείς ο στρατός του, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του λαού ... δεν θέλουμε ούτε θα ασκήσουμε βία ενάντια στον Αιγυπτιακό λαό." Ένας ανταποκριτής του BBC στο Κάϊρο είπε ότι η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι "τώρα φαίνεται όλο και περισσότερο πιθανό ότι η 30-ετής κυριαρχία του Μουμπάρακ τώρα φτάνει σε ένα τέλος."

"Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για σένα και για να διασφαλίσει τη δική σου ασφάλεια και ευημερία. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στην χρήση βίας ενάντια στον ένδοξο λαό μας," προσέθεσε η δήλωση. "Οι ένοπλες δυνάμεις, που έχουν επίγνωση της νομιμότητας των αιτημάτων σας επιθυμούν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο ευθύνης τους στην προστασία του έθνους και των πολιτών, καθώς και ότι η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι διασφαλισμένη για όλους."

Δημοσιογράφοι απελευθερώνονται

Νωρίτερα σήμερα, έξι δημοσιογράφοι από το ανεξάρτητο δίκτυο ειδήσεων Al-Jazeera απελευθερώθηκαν μετά από προσωρινή κράτηση που τους είχε επιβληθεί από την αστυνομία. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε κριτική στις συλλήψεις, ενώ εξοπλισμός έχει επανειλημμένα γίνει αντικείμενο κατάσχεσης σε βάρος δημοσιογράφων.

Χθες Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διέταξαν ένα δορυφορικό κανάλι να σταματήσει να εκπέμπει εντός της χώρας. Το Al-Jazeera είπε ότι είναι "συγκλονισμένοι" από την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα γραφεία τους στην Αίγυπτο, πράγμα που περιέγραψαν ως την "την τελευταία απόπειρα του καθεστώτος της Αιγύπτου να κτυπήσουν την ελευθερία του σταθμού να μεταδώσει ανεξάρτητα τα χωρίς προηγούμενο γεγονότα στην Αίγυπτο."

Σε μια δήλωση, το πρακτορείο ειδήσεων προσέθεσε: Το "Al-Jazeera το βλέπει αυτό ως μια πράξη σχεδιασμένη να καταπνίξει και να περιορίσει την ελευθερία της δημοσιογραφικής έρευνας από το δίκτυο και τους δημοσιογράφους του. Σε αυτήν την εποχή της μεγάλης αναταραχής στην Αιγυπτιακή κοινωνία είναι υποχρεωτικό να ακουστούν οι φωνές από όλες τις πλευρές. Το κλείσιμο των γραφείων μας από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση έχει στόχο την λογοκρισία και την αποσιώπηση της φωνής του Αιγυπτιακού λαού."

Το Σάββατο, τα Βικινέα ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει πρακτικά όλη την κίνηση στο Ίντερνετ τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καθώς επίσης και διακοπές στην χρήση της κινητής τηλεφωνίας. Ένας εκπρόσωπος από την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook είχε δηλώσει "ο περιορισμός της πρόσβασης στο Ίντερνετ για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα."

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Διαδηλωτές στην Πλατεία Ταχρίρ την Κυριακή.
Εικόνα: Mona.

Αναφέρεται ότι 50,000 διαδηλωτές, που απαιτούν την παραίτηση του μακρόβιου Προέδρου και διαμαρτύρονται για την φτώχεια, τη διαφθορά, και την καταπίεση, γέμισαν την Πλατεία Ταχρίρ στο Κάϊρο σήμερα, τραγουδώντας "Θα παραμείνουμε μέχρι ο δειλός να φύγει." Εικάζεται ότι 100 άνθρωποι έχουν μέχρι τώρα πεθάνει στις διαδηλώσεις. Σήμερα υπήρξαν διαδηλώσεις στο Σουέζ, στην Μανσούρα, την Νταμανπούρ, και την Αλεξάνδρεια.

Μιλώντας σε ειδησεογραφικά πρακτορεία στην περιοχή, πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει κατ' ελάχιστον κατευνάσει την οργή τους. "Θέλουμε να ολοκληρωθεί η αλλαγή στην Κυβέρνηση, με μια πολιτική αρχή," είπε κάποιος. Κάποιος άλλος πρόσθεσε: "Αυτή δεν είναι μια καινούργια κυβέρνηση. Πρόκειται για το ίδιο καθεστώς —πρόκειται για την ίδια μπλόφα. Ο Μουμπάρακ μπλοφάρει σε βάρος μας εδώ και 30 χρόνια."



Σχετικά νέα

Πηγές