Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, αρκετοί νεκροί

Από Βικινέα

27 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες άνθρωποι στην Αίγυπτο συνεχίζουν για δεύτερη (2η) μέρα τις διαδηλώσεις, αγνοώντας τις αρχές ασφαλείας. Οι διαδηλώσεις γίνονται για διαμαρτυρία κατά της 30χρονης ηγεσίας του Πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε πράξεις βίας σε μερικά μέρη, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ καθώς οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες, έκοβαν λάστιχα, και έφτασαν ακόμα να βάλουν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο. Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι υπάρχουν πέντε (5) νεκροί.

Οι αναφορές λένε ότι τέτοιες μαζικές διαδηλώσεις δεν έγιναν ποτέ ξανά στη χώρα - ξεκίνησαν μετά την ανατροπή του Τυνήσιου Προέδρου Ζιν αλ-Αμπιντίνε Μπέν Αλί λόγω λαϊκής εξέγερσης. Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές, επηρεασμένοι από την πτώση του Μπέν Αλί, ζητούν τη παραίτηση του Μουμπάρακ, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τη φτώχεια, τη καταπίεση και για άλλα θέματα.

Περίπου 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ωστόσο, υπήρξαν λιγότεροι διαδηλωτές στη 2η μέρα παρά στη πρώτη (1η), που ονομάστηκε "Ημέρα της Οργής" από τους αντικυβερνητικούς υποστηρικτές.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αιγύπτου αντέδρασε αρνητικά στις συγκρούσεις, πέφτοντας 6% την Τετάρτη, και η αιγυπτιακή λίρα έφθασε στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων έξι ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.Πηγές