Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίγυπτος:Οι αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται ενώ το Ίντερνετ έχει απαγορευτεί

Από Βικινέα

29 Ιανουαρίου 2011

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Αίγυπτο μάχονται ενάντια στην εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχοντας κατακλύσει τους δρόμους για 4η συνεχόμενη ημέρα σε όλη την χώρα, απαιτώντας από τον μακροβιούντα στην εξουσία ηγέτη να παραιτηθεί και διαμαρτυρόμενοι για την φτώχεια, την διαφθορά, και την καταπίεση. Οι διαδηλώσεις υποθετικά εμπνεύστηκαν από την λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που οδήγησε στην πτώση του Προέδρου της Ζιν ελ-Αμπιντίνε Μπεν Αλ. Μια επίσημη προειδοποίηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ, αλλά έχει αγνοηθεί από πάρα πολλούς.

Διαδηλωτές στο Κάϊρο την Τρίτη, πρώτη μέρα των διαδηλώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από τις προσευχές της Παρασκευής σήμερα, τραγουδώντας συνθήματα όπως «Τέλος, τέλος με τον Μουμπάρακ» και «Οι άνθρωποι θέλουν το καθεστώς να πέσει». Τουλάχιστον δεκαοχτώ άνθρωποι πέθαναν στην διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με εκατοντάδες άλλους να είναι τραυματισμένοι. Μέχρι και χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με την εκτόξευση λαστιχένιων σφαιρών, δακρυγόνων, και κανονιών νερού. Επιπλέον, ο Μουμπάρακ διέταξε τον στρατό στους δρόμους να επέμβει για την κατασίγαση των συγκρούσεων. Ενώ νωρίτερα αναμένονταν να προβεί σε διάγγελμα προς τον Αιγυπτιακό λαό. Πράγματι χθες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την παραίτηση της Κυβέρνησής του, ενώ υποσχέθηκε μέτρα ανακούφισης για τον πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

Στο Κάϊρο, οι διαδηλωτές έβαλαν ως στόχο το καλά φυλασσόμενο κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, καθώς και το κτίριο του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα και με έναν ρεπόρτερ του BBC. Στο Σινά, ένοπλοι άντρες συνέλαβαν αρκετούς αστυνομικούς ως ομήρους αφού κατέλαβαν πρώτα έναν δρόμο που οδηγούσε σε μια γειτονική πόλη.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής για την Ατομική Ενέργεια Μοχάμεντ Ελμπαραντέι, μια εξέχουσα μορφή της αντιπολίτευσης, τέθηκε υπό περιορισμό από τις αρχές και πλέον σε κατ' οίκον σύλληψη, αναφέρει η Τέλεγκραφ.

Απαγόρευση του Ίντερνετ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ και τις στατιστικές, η Αίγυπτος έχει πρακτικά κατεβάσει όλη την κίνηση στο Ίντερνετ τόσο προς τα έξω όσο και μέσα στην χώρα, καθώς παρουσιάζει επίσης και διακοπές στην χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ένα γράφημα της Arbor Networks που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο των New York Times δείχνει μια σχεδόν κάθετη πτώση στη συνολική διαδικτυακή κίνηση στην Αίγυπτο, αρχίζοντας σύντομα πριν τις 4 μ.μ. με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια megabits ανά δευτερόλεπτο με πτώση σχεδόν στο μηδέν μέσα σε διάστημα μιας ώρας.

«Σχεδόν κανένας στην Αίγυπτο δεν έχει σύνδεση στο Ίντερνετ, και δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Ποτέ δεν το έχω δει να συμβαίνει σε αυτήν την κλίμακα», δήλωσε ο επικεφαλής για την τεχνολογία στέλεχος της Renesys, μιας εταιρείας που μετρά τη ροή στο Ίντερνετ. «Κατά μια βασική έννοια, είναι σαν να έχεις ξανασχεδιάσει το χάρτη και να μην υπάρχει πια εκεί η χώρα. Ποτέ δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα συνέβαινε σε μια χώρα με το μέγεθος και την κλίμακα της Αιγύπτου».

Ο Άντριου Νόγιες, εκπρόσωπος του Facebook, παρατήρησε ότι τα κοινωνικό δίκτυο είδε σχεδόν όλη την κίνηση που είχε από την Αίγυπτο να εξαφανίζεται και μόνον μια «ελάχιστη» ποσότητα να απομένει. Σε μια δήλωσή του, ο Νόγιες είπε: «Παρόλο που οι αναταραχές στην Αίγυπτο είναι ένα θέμα προς επίλυση από τον Αιγυπτιακό λαό και την Κυβέρνησή του, ο περιορισμός της πρόσβασης στο Ίντερνετ για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα».

Η εταιρεία Vodafone ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι «όλοι οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο έχουν λάβει οδηγίες να σταματήσουν την παροχή υπηρεσιών σε επιλεγμένες περιοχές. Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή νομοθεσία οι αρχές έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν μια τέτοια διαταγή και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με αυτήν».Σχετικές ειδήσεις

Πηγές