Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορκίστηκε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Από Βικινέα

21 Ιανουαρίου 2017

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε χθες και επίσημα τα καθήκοντα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Κύρια σημεία της ορκωμοσίας του ήταν η πρώτη επίσημη ομιλία του ως Προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία ανέφερε πως κύριο μέλημα των αρχών πρέπει να είναι η ευημερία των Αμερικανών πολιτών και η προστασία των συνόρων τους. Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις στην Ευρώπη και σ' άλλες ηπείρους, ενώ την ημέρα της ορκωμοσίας έλαβαν χώρα διάφορες διαδηλώσεις και επεισόδια.

Κατά την τελετή ορκωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «παλαιότερα μιλούσαμε για ξεχασμένους άνδρες και ξεχασμένες γυναίκες. Θέλω να σας πω πως δεν είστε πλέον ξεχασμένοι. Η εξουσία επέστρεψε και πάλι στα χέρια του λαού». Όσον αφορά την πολιτική του, ο Τραμπ τη συνόψισε σε δύο κανόνες: «αγοράζουμε αμερικάνικα [προϊόντα] και εργοδοτούμε Αμερικανούς». Ο Τραμπ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της χώρας οδηγείτο σε στρατιωτικές δαπάνες εκτός των ΗΠΑ και δήλωσε πως αυτό θα σταματήσει. Όσον αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό του στη Χίλαρι Κλίντον (αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές) και στον Μπιλ Κλίντον, δηλώνοντας πως «είτε είστε Δημοκρατικοί, είτε Ρεπουμπλικανοί, εμείς θα σας ακούσουμε και είναι τιμή για μας».

Με το πέρας της ορκωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για άμεση κατάργηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης «Obamacare», ενώ προέβη στον διορισμό του Τζέιμς Μάτις στη θέση του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, ενώ ο Τζων Κέλι (μετά από έγκριση του Κογκρέσου) ανέλαβε τη θέση του Επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ενώ αυτά διαδραματίζονταν στην τελετή ορκωμοσίας, χιλιάδες Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και των θέσεων του σχετικά με τα σύνορα και τις μειονότητες, ενώ προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές με την Αστυνομία. Στην Ευρώπη, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως οι δηλώσεις Τραμπ «περιέχουν υψηλούς εθνικιστικούς τόνους». Στο Σίδνεϋ πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Τραμπ κατά των μειονοτήτων.
Πηγές