Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για συνέπειες στην εκτόξευση πυραύλου της Βορείου Κορέας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

13 Δεκεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «θα υπάρξουν συνέπειες στην εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα» και ότι «θα επιδιώξουν αντίδραση της διεθνούς κοινότητας τις επόμενες μέρες».

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η κομμουνιστική χώρα, χαρακτηρίζοντας την «ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις πυραύλων ή να προβαίνει σε άλλες δοκιμές που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ανέφερε ότι «η αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ήταν η πιο σκληρή ανακοίνωση που έχει εκδώσει ποτέ. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα ώστε να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση στην ενέργεια της Βορείου Κορέας. Η Ουάσιγκτον έχει συγκεκριμένους αντικειμενικούς στόχους με ξεκάθαρες επιπτώσεις».


Η ασιατική χώρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος έθεσε σε τροχιά γύρω από την Γη έναν μετεωρολογικό δορυφόρο». Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας χαρακτήρισε την εκτόξευση «ιστορικής σημασίας» αποστολή που ικανοποίησε την «τελευταία επιθυμία» του πρώην ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.Πηγές


Bookmark-new.svg